Martijn zag allebei zijn auto's in rook opgaan: ‘Je schrikt je te pletter’

19 oktober 2017 om 20:13
nl
Martijn van Schadewijk is een van de vele honderden Brabantse slachtoffers die dit jaar hun auto heeft verloren aan brandstichting. Hij en zijn vriendin zagen op de nacht van 1 op 2 oktober voor hun woning in Den Bosch hun beide auto’s in rook op gaan.
Profielfoto van Stephen Bell
Geschreven door
Stephen Bell

Dit jaar zijn volgens cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek al minstens 506 Brabantse auto’s afgebrand. Dat is meer dan in het hele jaar 2016. De buurt waar Martijn woont is toonaangevend voor de zorgwekkende cijfers. “Deze maand zijn er al van drie andere buurtgenoten auto’s aangestoken”, vertelt Martijn.

LEES OOK: Zorgwekkende cijfers over autobranden in Brabant: toename van het aantal en miljoenen euro's schade

'Je schrikt je te pletter'
Op de bewuste nacht worden Martijn en zijn vriendin letterlijk van hun bed gelicht. “We hadden de rolluiken toevallig niet dicht, dus het licht van de brand maakte ons wakker”, vertelt hij.

“Je schrikt je te pletter als je dan buiten je auto ziet afbranden.” Onmiddellijk rent het koppel naar buiten. “Je pakt dan niet even een emmer water. Je moet dan gewoon met lede ogen aankijken hoe alles afbrandt.” In het geval van Martijn was de brand zo groot dat de naastgelegen auto van zijn vriendin ook in rook opging.

Onrust neemt toe
Bewoners in de buurt vragen zich constant af wanneer zij aan de beurt zijn en de onrust neemt toe.

“Je kan er niks aan doen. Je wordt erdoor overvallen”, legt hij uit. “Het gaat om zes of zeven autobranden in onze straat alleen. Misschien slaat het wel een keer over naar de woningen.”

'Controleer je polis'
Martijn adviseert iedereen zich goed te verzekeren om verdere ellende te voorkomen.

“Alle partijen wijzen naar elkaar en niemand neemt verantwoordelijkheid. Ik kan bijvoorbeeld al mijn spullen in de auto alweer afschrijven. Dus controleer je polis. Het verschil kan gering zijn, maar het kan een hoop ellende schelen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.