Het regent dit weekend weer vallende sterren!

20 oktober 2017 om 07:07
nl
Komend weekend zijn er heel veel vallende sterren te zien. Vooral in de nacht van zaterdag op zondag. Sterrenkundigen verwachten dat er rond zes uur iedere anderhalve minuut een vallende ster zal oplichten. De vraag is of het weer zal meewerken.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

De vallende sterren zijn te zien omdat meteorenzwerm Orioniden voor even zichtbaar is vanaf aarde. De Orioniden zijn stof en ijsdeeltjes van bekende komeet van Halley. Ieder jaar kruist de aarde de overblijfselen van de staart van Halley. De deeltjes die in onze dampkring verbranden, zorgen voor een flinke lichtshow. 

Vrijdagnacht worden zo'n 30 vallende sterren per uur verwacht. In het oosten is de kans op een heldere hemel het grootst zodat ze ook echt te zien zullen zijn.

Zaterdagnacht bereikt de sterrenregen zijn hoogtepunt. Rond zes uur 's morgens worden 37 vallende sterren per uur verwacht. Dat is er een per anderhalve minuut. Ook dan is de kans op opklaringen het grootst in het oosten. Om de zwerm te zien moet je naar het zuiden kijken, richting het sterrenbeeld Orion. 

Sterrenspektakel
Het wordt nog wel spannend of het weer in Brabant wil meewerken aan het sterrenspektakel. Zoals het er nu uitziet, zal de hemel helder zijn op zaterdagnacht. Maar er wordt voor het hele weekend wel regen en bewolking voorspeld, dus het kan ook nog tegenzitten.


[youtube:https://youtu.be/NLPR0jiMQDw]

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.