Unox tomatensoep-in-blik komt slecht uit onderzoek: te veel zout en suiker

20 oktober 2017 om 07:42
nl
De tomatensoep-in-blik van Unox in Oss komt als slechtste uit de bus bij een onderzoek naar het zoutgehalte in soep. Deze soep bevat volgens onderzoeksbureau Questionmark 0,88 gram zout per honderd milliliter. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 0,50 gram zout.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Onderzoeksbureau Questionmark vergeleek 33 verschillende tomatensoepen uit de supermarkt op de aanwezigheid van zout, toegevoegde suikers en keurmerken. Met de tomatensoepwijzer wil Questionmark de consument helpen bij het maken van een bewuste keuze.

Biologisch
De tomatensoep-in-blik van Unox bevat volgens Questionmark naast 0,88 gram zout 5,5 gram suiker per honderd milliliter soep.

De biologische tomatensoep van Unox voldoet volgens Questionmark ook niet aan de richtlijn van het Voedingscentrum, maar komt wel een stuk beter uit de test. Die eindigt op de vierde plaats, met 0,63 gram zout per honderd milliliter soep en 5,9 gram suiker.

'Questionmark gebruikt oude ingredientendeclaratie'
Volgens een woordvoerster van Unilever kloppen deze cijfers niet. "Wij herkennen ons hier niet in. Questionmark heeft klaarblijkelijk een oude ingredientendeclaratie gebruikt. Het etiket geeft aan dat onze soep 0,7 gram zout bevat en 4,3 gram suiker per honderd mililiter."

Johannes van Dam
De 'pure tomatensoep à la Johannes van Dam' van Kleinstesoepfabriek komt als beste uit de test, met 0,67 gram zout en 0,5 gram suiker per honderd milliliter soep. Aan deze soep zijn ook geen suikers toegevoegd, wat meeste andere soepen wel het geval is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.