Opgravingen in Cuijk zijn vrijwel zeker van Romeins badhuis

20 oktober 2017 om 14:26
Sporen gevonden van Romeins badhuis in Cuijk, vermoedelijk uit eerste eeuw  (Foto: Alice van der Plas)
Sporen gevonden van Romeins badhuis in Cuijk, vermoedelijk uit eerste eeuw (Foto: Alice van der Plas)
Na veel onderzoek stellen archeologen vrijdag dat Cuijk een Romeins badhuis heeft gehad. Ze doen dat 'met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid'. Het badhuis stamt vermoedelijk uit de eerste eeuw. Deze week werden nog meer Romeinse resten gevonden bij rioleringswerkzaamheden in de Grotestraat.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Het gaat om resten van een Romeins beeld, luxe aardewerk en brokstukken van muurschilderingen. De vochtige omstandigheden in de bodem hebben ervoor gezorgd dat deze resten relatief goed behouden zijn gebleven. Deze vondsten duiden nog extra op de aanwezigheid van het Romeinse badhuis.

Wethouder archeologie Rob Poel: “Na de opgravingen van deze week lijkt het steeds duidelijker te worden dat Cuijk in de Romeinse periode een belangrijke vestigingsplaats is geweest. Geduld is in deze een schone zaak. Er zal nog meer werk moeten worden verricht om meer te weten te komen over onze Romeinse geschiedenis en de schatten van het verleden zorgvuldig te kunnen opgraven.”

Ook in de jaren zeventig is op dezelfde plek archeologische onderzoek gedaan. Nadeel is dat de vondsten toen nooit goed zijn uitgewerkt.

Rioleringsgreppel
Archeoloog Nico van der Feest spreekt vrijdag van een vondst pal voor de Hema, die vooral uit Romeins bouwpuin bestaat. Het gaat onder andere om een overkluizing, een kleine koepel die door de Romeinen over een rioleringsgreppel werd geplaatst.  "Een soort dam die langs de weg heeft gelegen en waarover bezoekers met droge voeten naar het badhuis konden lopen. Meer een soort nutsvoorziening dan een deel van het badhuis zelf."

Maar dit is nog maar een veronderstelling, benadrukt de archeoloog. "Die kan nog veranderen. Dat is de moeilijkheid met archeologie, je moet alles napluizen voordat je een concreet antwoord kan geven. En soms lukt dat zelfs dan niet eens."

Volgens de gemeente Cuijk vond de lokale Romeinse middenstand in Cuijk mogelijk dat de afvoer van het badhuis te veel stankoverlast veroorzaakte en daarop werd van bovenaf dichtgemaakt met de overkluizing.
 
Spitsgracht
Ook werd de afgelopen week een zogenaamde 'spitsgracht' ontdekt, een gracht rondom een militair complex; in dit geval rondom het Romeins castellum van Cuijk. Deze spitsgracht stamt uit de derde eeuw en loopt dwars door de eerder ontdekte Romeinse weg uit de eerste eeuw.

Het archeologisch onderzoek in Cuijk loopt nog tot maart 2018.

Wachten op privacy instellingen...