‘De tralies zijn heftig maar de ruimte is fijn’, verhuur koepelgevangenis in Breda loopt goed

20 oktober 2017 om 15:12
nl
Een creatief bolwerk van ondernemers uit alle hoeken van de samenleving. Zo kun je de voormalige koepelgevangenis in het hartje van de stad Breda het best omschrijven. Onder de naam FutureDome worden er tientallen ruimtes verhuurd in het oude gevangeniscomplex.
Profielfoto van Marrie Meeuwsen
Geschreven door
Marrie Meeuwsen

Van een Spaanse dansschool tot multimediabureau en van een burnout-coach tot een sportschool van een personal trainer. En dan zit er ook nog een hypnotiseur, een meubelmaker en een longboardverhuurder. Bijna alles kan er in FutureDome.

De grote karakteristieke koepel wordt voor een groot deel gehuurd door Prison Escape, waar je een levensechte ontsnapping uit de gevangenis kan meemaken. Binnenkort start er een bedrijf waar je kennis kan maken met de wereld van virtual reality.

Sinds de start eind vorig jaar zijn er nu zo’n vijfenzeventig ruimtes verhuurd en werken er zo’n honderdveertig mensen in het complex. “Er zijn nog een paar ruimtes beschikbaar, maar het grootste deel is nu wel verhuurd”, weet Tessa van Leeuwen van leegstandsbeheerder VPS.

In de veertien gebouwen op het terrein staan nog wel veel ruimtes leeg. “We kunnen helaas niet alles verhuren. Sommige ruimtes zijn gewoon niet geschikt voor verhuur of ze zijn niet brandveilig.” 

Zwierige Spaanse jurken achter tralies
Een bijzondere ervaring is het wel werken in een oude gevangenis. Zo zit er in het karakteristieke poortgebouw sinds kort de Spaanse dansschool Amapola van Alice Zweers. Tijdens de eerste bezichtiging twijfelde ze over de locatie. “Ik bekeek een ruimte midden op het terrein. Ik keek omhoog en zag allemaal prikkeldraad en tralies. Dat was best heftig.” Ze vroeg haar leerlingen of die dat wel zagen zitten. “Ze vonden het juist stoer en erg leuk, dus ik was blijkbaar de enige die zo dacht”, lacht Zweers. 

Uiteindelijk kwam ze terecht in het poortgebouw. “In verband met geluidsoverlast voor andere huurders.” Spaanse Dansers met hun klikkende hakken maken nu eenmaal wat herrie. In de ruimte die de danslerares nu huurt zitten ook tralies, maar die storen haar niet meer. “Wat moet ik ermee? Dacht ik eerst. Ik heb er geraniums voorgezet en nu ziet het er heel leuk aangekleed uit. Het ziet er eigenlijk heel Spaans uit met die tralies en bloemetjes.”
[youtube:https://youtu.be/ZLqvBFVH5qU]Zweers geniet volop van haar nieuwe dansschool. “Ik ben er zo blij mee, ik zat tot twee jaar geleden in het pand van de FEBO een Spaans ontmoetingscentrum. Dat brandde af en sindsdien ben ik een beetje van plek naar plek gezworven door de stad. Deze ruimte is zo fijn, lekker hoog ook. Ik ben heel enthousiast.”

Sneakers beschilderen
De jongste ondernemer in Future Dome is waarschijnlijk Aimée Adriaansen. Vorig jaar deed ze vwo-examen en nu heeft ze haar eigen bedrijfje Take your AIM in de voormalige gevangenis. “Ik beschilder sneakers, jasjes en denim helemaal naar wens van de klant.”

Het idee voor het bedrijf ontstond al op school. “Ik moest een businessplan schrijven als profielwerkstuk”, legt Aimée uit. Na haar middelbare school heeft ze een jaar uitgetrokken om dat plan uit te voeren.
[foto:2581083]
Aimée zit nu twee maanden in haar eigen ruimte en de zaken lopen goed. Ze heeft een ruimte van twintig vierkante meter in het oude gebouw van de technische dienst. “Hier dus geen tralies maar ik heb wel uitzicht op de indrukwekkende gevangenismuur met prikkeldraad.”

De creatieve Bredase koos voor FutureDome vanwege de relatief lage huurprijzen. “Die zijn als startende ondernemer goed te betalen. De Koepel is echt de ideale locatie. Het terrein is zo gaaf en het ligt midden in de stad”, glundert de jonge onderneemster.

Verhuur is maar tijdelijk
VPS verhuurt de ruimtes in en om de Koepel tot december volgend jaar. “Dan zet het Rijksvastgoedbedrijf het in de verkoop. Dan is het natuurlijk niet meteen verkocht, maar ons contract loopt dan in principe af”, weet Van Leeuwen.

Huurder Alice Zweers wil nog niet aan de einddatum denken. “Ik hoop echt dat het langer doorgaat.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.