PSV zet Feyenoord op acht punten achterstand, 'Maar we moeten wel doordrukken na een voorsprong'

22 oktober 2017 om 14:05 • Aangepast 20 november 2020 om 21:08
PSV heeft de voorsprong op landskampioen Feyenoord in de eredivisie zondag verder vergroot. De ploeg van Phillip Cocu was in Eindhoven met 3-0 te sterk voor Heracles Almelo. Feyenoord verloor in Rotterdam met 4-1 van Ajax. Ajax staat nu tweede in de eredivisie, op vijf punten van koploper PSV. Feyenoord staat op acht punten vierde.
Profielfoto van Peter de Bekker

PSV nam vanaf de eerste minuut het initiatief en creërde de ene na de andere kans. Gaston Pereiro soleerde fraai langs Heracles-doelman Bram Castro maar vergat te scoren, een schot van Marco van Ginkel belandde net naast de goal en Luuk de Jong schoot uit een corner in het zijnet.
In de achttiende minuut was het wel raak. Publiekslieveling Hirving Lozano scoorde, na een fraaie steekbal van Jorrit Hendrix.

Na de goal liet PSV Heracles komen, om zo ruimte te creëren voor de counter. Dit leverde de Almeloërs een goede kans op van Brandley Kuwas. Hij draaide een vrije trap net langs het PSV-doel. En Jamiro Monteiro wist een paar minuten later niet te profiteren van een uitglijder van Daniel Schwaab.
Ook PSV kreeg nog een paar kansen, maar Pereiro, De Jong en Locadia benutten die niet.

Fluitconcert
In de tweede helft slaagde PSV er niet in het vuur waarmee het aan de wedstrijd was begonnen terug te krijgen. Er was nog wel een veldoverwicht, maar Heracles werd gevaarlijker. Zoet moest redding brengen bij een schot van Joey Pelupessy en een minuut later verzuimde ook Kuwas om gelijk te maken. De defensieve laksheid kwam de PSV'ers op een fluitconcert te staan.

Die spanning bleef in het stadion hangen tot de 78e minuut. Toen tikte Marco van Ginkel de 2-0 binnen en was het duel gespeeld. In de slotfase werd het zelfs nog 3-0. Weer via Van Ginkel/ Hij benutte een penalty.

'Je kan niet hele wedstrijd full pressing spelen'
Aanvoerder Marco van Ginkel is tevreden met de zege. "Qua uitslag wel. Het belangrijkste was om vandaag te winnen. Dat hebben we gedaan. We gingen goed van start. We hebben een hoop kansen gecreëerd en maakten op mooie wijze de 1-0, maar daarna werd het wat minder. We lieten Heracles wat meer aan de bal - je kan ook niet de hele wedstrijd full pressing spelen - maar ik vind niet dat ze daaruit veel kansen hebben gecreëerd. Door het lage tempo werd het wel een doodse wedstrijd. Maar na de 2-0 was het wel klaar."

"Het is ons vaker overkomen dat we na een voorsprong ietwat achterover leunen", weet middenvelder Jorrit Hendrix. "Dat mag eigenlijk niet. Het is aan ons om de volgende keer na een voorsprong door te drukken."