41 boeren krijgen schadevergoeding van nalatig waterschap

23 oktober 2017 om 13:50
nl
Waterschap De Dommel gaat aan 41 boeren in Zuidoost-Brabant schade vergoeden die is ontstaan na de hevige regenval in juni 2016. Het gaat om schade die te wijten is aan nalatigheid van het waterschap. Daarbij moet gedacht worden aan verstopte duikers of niet gemaaide sloten.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

In totaal werden bij Waterschap De Dommel 323 schadeclaims ingediend. In juli werd al duidelijk dat de meeste claims niet zouden worden gehonoreerd. In vijftig gevallen was er twijfel over de vraag of het waterschap iets te verwijten viel.

Een schade-expert stelde uiteindelijk vast dat dit in 41 gevallen wel zo was. Die boeren krijgen een gedeeltelijke schadevergoeding die varieert van 2,5 tot vijftig procent. In zes van de vijftig gevallen moet degene die schade heeft geleden meer informatie geven voordat er een besluit over een uitkering kan worden genomen.

Klets- en kletsnat
Van 30 mei tot eind juni 2016 waren er hevige regenbuien in Zuidoost-Brabant. Er viel driehonderd millimeter water, dat is vijf keer zoveel als gemiddeld in juni. Sloten, beken en rioleringen stroomden over.

"Het was klets- en kletsnat. Dat gaf veel schade en overlast, vooral bij agrariërs. Bovendien vielen er zware hagelbuien, die enorme schade veroorzaakten", aldus Waterschap De Dommel.

Investeren
Omdat het in juni meestal te droog is in plaats van te nat, kwam de situatie voor het waterschap als een onaangename verrassing. In april van dit jaar besloot Waterschap De Dommel tien tot vijftien miljoen euro extra te investeren in een klimaatbestendiger watersysteem.

"Tegelijkertijd moeten we ook realistisch zijn, wateroverlast is nooit met honderd procent zekerheid te voorkomen", aldus watergraaf Peter Glas. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.