Video

Gedwongen seks, condooms en drank: de 'Escapevan' maakt mensenhandel zichtbaar

23 oktober 2017 om 15:37 • Aangepast 20 november 2020 om 21:06
nl
Tussen de vakantiegangers en zakenmensen die landen op Eindhoven Airport kunnen zomaar mensen zitten die het slachtoffer zijn van mensenhandel. Op het vliegveld staat daarom een 'Escapevan' waarin reizigers voor even opgesloten worden om te ervaren hoe slachtoffers van mensenhandel vaak leven.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

"Mensenhandel speelt zich ook hier en nu af, maar vaak in het verborgene, zodat mensen er geen weet van hebben", zegt Shamir Ceuleers van het Centrum Kinderhandel Mensenhandel (CKM).

Zo kan het zijn dat Roemeense vrouwen onder valse voorwendselen naar Nederland worden gelokt. De vrouwen belanden rechtstreeks in de prostitutie.  

Maak het zichtbaar
Met de campagneslogan 'Maak het zichtbaar' laat het centrum aan de reizigers op Eindhoven Airport zien onder welke omstandigheden slachtofffers van mensenhandel vaak leven.

Voor de vertrekhal staat een zwarte caravan, de 'Escapevan'. Reizigers kunnen daar even in opgesloten worden. In de caravan liggen condooms op de vloer en bepalen flessen sterke drank en volle asbakken het beeld. Vrouwen die worden gedwongen tot seks zitten op deze manier opgesloten. 

Zo ziet de 'Escapevan' er van binnen uit. (Tekst gaat door onder video)


Grimmig
Een jonge vrouw die zich even vrijwillig liet opsluiten, noemt het luguber. "Het was grimmig en niet echt heel fijn om daar binnen te zijn."

De komende weken trekt het CKM nog met de 'Escapevan' door het land om aandacht te vragen voor mensenhandel. Dat probleem wordt volgens de organisatie steeds groter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.