Lianne en haar collega’s verlossen de uitgeputte hulpdiensten op Sint Maarten

23 oktober 2017 om 17:38
nl
Lianne van Driel uit Dorst werkt bij de ambulancedienst, maar sinds zaterdag is ze met acht collega’s op Sint Maarten. Het Caribische eiland is flink toegetakeld door orkaan Irma. Lianne en haar collega's staan de lokale hulpdiensten bij. "Het is een hele bijzondere missie."
Profielfoto van Stephen Bell
Geschreven door
Stephen Bell

“We zijn hier al sinds 2014 bezig met het trainen de lokale diensten”, vertelt Lianne. Emil Lee, minister van Volksgezondheid in Sint Maarten vroeg Nederland om hulp na de orkaan. Omdat Lianne en haar collega’s al bekend zijn met de lokale situatie, waren zij het meest geschikte team om op locatie te helpen.

Verwoeste huizen
“Veel van de hulpdiensten hier slapen op de post, omdat hun huizen zijn verwoest”, zegt Lianne vanuit Sint Maarten. “Mensen slapen in hun auto en gaan gewoon naar hun werk. Het hele eiland werkt zich helemaal kapot, terwijl mensen hier normaal een rustiger leven leiden.”

LEES OOK: Brabanders zetten zich massaal in om geld in te zamelen voor Sint Maarten

De lokale hulpdiensten zijn uitgeput na bijna twee maanden van non-stop puin ruimen en alles weer op de rails krijgen. “Wij kunnen nu met ons team de taken tijdelijk overnemen om de mensen wat rust te geven. Dan kunnen ze over drie weken weer aan de slag.”

'Rust is wedergekeerd'
Van Driel ziet het leven op Sint Maarten weer op gang komen. “Wekenlang leeft men hier met weinig voorzieningen met alle gevolgen van dien. Maar de rust is aardig wedergekeerd. We voelen ons hier veilig en mensen ontvangen ons met open armen. De avondklok is vorige week afgeschaft.”

LEES OOK: Kenny is 'digitale reddingswerker' en hielp slachtoffers van orkaan Irma vanachter zijn bureau

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.