Bellen in de auto mag niet, gebeurt wel: bijna 8.000 boetes in Brabant

24 oktober 2017 om 12:30
nl
In Brabant werden vorig jaar bijna achtduizend boetes gegeven aan automobilisten die een mobiele telefoon aan hun oor hadden terwijl ze reden. Dat leverde de staatskas alleen al vanuit onze provincie 1,8 miljoen euro op. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Vergeleken met de rest van Nederland staat Brabant op de derde plaats van overtreders. Alleen in Noord- en Zuid-Holland gingen meer mensen  in de fout door tijdens het rijden niet handsfree te bellen. Dat is overigens niet zo verwonderlijk want er werd vooral op de snelwegen gemeten en in die drie provincies zijn de snelwegen het drukst.

Minder controle, minder boetes
In 2014 werd er voor het eerst gemeten. Toen werden er in Brabant ruim 8.200 boetes uitgedeeld. In 2015 daalde in heel Nederland het aantal mensen dat bellend werd betrapt spectaculair. Dat kwam vooral door CAO-acties bij de politie. Die controleerde minder vaak.

Meer doden
Sinds 2014 stijgt het aantal verkeersdoden, blijkt uit CBS-cijfers en ook  het aantal ernstig verkeersgewonden neemt toe. Veilig Verkeer Nederland noemt het aannemelijk dat dit 'het trieste resultaat' is van smartphonegebruik in het verkeer. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is iets voorzichtiger: volgens het onderzoeksinstituut is er te weinig gedegen onderzoek gedaan om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen.

[localfocus:https://localfocus2.appspot.com/59ef0d988f52a]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.