Illegale puppyhandel: handelaren uit Hapert en dierenarts aangehouden

24 oktober 2017 om 17:05
nl
Puppyhandelaar Jurgen C. (43) uit Hapert is dinsdag opgepakt op verdenking van illegale handel in honden. Ook een vrouw uit dezelfde plaats werd gearresteerd. De man en de vrouw worden ook verdacht van valsheid in geschrifte, bezit van illegale diergeneesmiddelen en belastingfraude. De aanhoudingen hebben te maken met de grote politieactie tegen illegale puppyhandel in april vorig jaar.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

In België is in deze zaak een dierenarts opgepakt en overgeleverd aan de Nederlandse politie. De arts wordt verdacht van het leveren van illegale diergeneesmiddelen aan een Nederlandse hondenhandelaar. Hij zou ook gefraudeerd hebben met dierenpaspoorten.

Dierengeneesmiddelen
Deze dierenarts wordt verdacht van het afleveren van niet toegelaten diergeneesmiddelen aan de hondenhandelaren en het niet naar waarheid invullen van dierenpaspoorten. Alle verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

LEES OOK: Grote politie-actie in strijd tegen illegale puppyhandel: 89 pups in beslag genomen in Hapert

Het strafrechtelijk onderzoek is vorig jaar begonnen na meerdere meldingen over de verkoop van zieke pups en mogelijke illegale handelingen met pups. Het gaat om het niet juist identificeren en registreren van de pups en het invoeren van de pups zonder gezondheidscertificaat. Voor het onderzoek zijn er in juli in Hongarije verschillende doorzoekingen gedaan en zijn er getuigen gehoord.

Doorzoekingen
De puppyhandelaar was al eerder in opspraak. In april vorig jaar was er een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Belastingdienst, Dierenbescherming en gemeente op zijn bedrijf. Toen werden er bij doorzoekingen gegevensdragers, administratie en illegale diergeneesmiddelen in beslag genomen.

Naar aanleiding van de controle heeft de gemeente geprobeerd de handel stil te leggen. De import, fok en handel van honden op het bedrijf in Hapert was volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan. C. zegt dat hij zijn hondjes vooral verkoopt aan de groothandel. Een relatief klein aantal werd verkocht aan particulieren.

LEES OOK: Brabant spil in grootscheepse puppyhandel: dierenartsen spreken van maffiapraktijken

Databank
Om inzicht te kunnen krijgen en houden in de historie van een hond, moet het dier geregistreerd worden in een databank. Dat moet binnen acht weken na de geboorte in Nederland gebeuren of binnen veertien dagen na import uit het buitenland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.