Brabant wil designmuseum in Evoluon maar dat gebouw is voorlopig niet beschikbaar

27 oktober 2017 om 14:58
nl
De provincie gaat uitzoeken of er een nationaal designmuseum kan komen in het Evoluon in Eindhoven. Een motie van D66 daarover is vrijdagmiddag aangenomen in Provinciale Staten. Maar volgens de huurder van het Evoluon, Regus Nederland, komt het gebouw de komende tijd helemaal niet beschikbaar.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

De bedoeling van de motie is dat het provinciebestuur nu met de nieuwe minister van cultuur Ingrid van Engelshoven gaat praten. Volgens D66 is Eindhoven door het succes van de Dutch Design Week de uitgelezen plek voor zo'n museum. Het Evoluon is als plek waar Philips ooit met tentoonstellingen over techniek begon, voor zo'n museum een toepasselijk gebouw. Philips denkt erover het iconische gebouw af te stoten.

Evoluon komt niet leeg
Het Evoluon wordt op dit moment gehuurd door Regus Nederland. Dat bedrijf heeft er een restaurant, een congrescentrum en een evenementenlocatie. Regus huurt van Philips dat onderzoekt of het Evoluon verkocht kan worden. Maar volgens Franc Dubbelman die als directeur van het Evoluon voor Regus werkt, is de onderneming niet van plan die huur op te zeggen. Met andere woorden, het Evoluon is in gebruik en zelfs als Philips het gebouw verkoopt, verandert daar volgens Dubbelman niets aan.

Een rijksmuseum voor design zou het eerste rijksmuseum onder de grote rivieren zijn. Het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch richt zich de laatste tijd ook nadrukkelijk op design. Voor het CDA in Provinciale Staten was dat een van de redenen om tegen de D66-motie te stemmen.

Twee designmusea is lastig
Timo de Rijk, de directeur van het Stedelijk Museum (SMS) in Den Bosch, is verbaasd over de motie. Het SMS besloot in 2016 zich te richten op design. De aanstellling van De Rijk, die tot dan als hoogleraar designgeschiedenis in Delft werkte, was onderdeel van dat nieuwe beleid. Volgens De Rijk zouden twee designmusea in de provincie elkaar in de weg zitten. Hij hoopt dat de provincie het SMS betrekt bij het maken van plannen voor een designmuseum.

Een woordvoerder van het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen noemt de motie 'een interessant idee'. Volgens haar is de provincie 'van harte welkom' voor een gesprek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.