Video

‘Bewoners liggen dagen in eigen ontlasting’, grove misstanden volgens medewerkers Thebe in Breda

1 november 2017 om 09:21
nl
Bij woonzorgcentrum Thebe in Breda is van alles aan de hand. Medewerkers klappen nu uit de school over grove misstanden bij de tehuizen van de organisatie. Die zijn ontstaan door een chronisch personeelstekort en de inzet van flexwerkers en uitzendkrachten, meldt FNV Zorg& Welzijn.
Profielfoto van Suzanne Lesquillier
Geschreven door
Suzanne Lesquillier

Volgens de bond komt het voor dat bewoners dagen in hun eigen ontlasting liggen omdat bedden niet worden verschoond. Ook zouden collega's vaak weken achter elkaar zes dagen moeten werken omdat er niet genoeg mensen zijn. Naast de roosterproblemen zouden overuren niet of onvoldoende uitbetaald worden.

Zwartboek met misstanden
De FNV zegt dat de misstanden en hoge werkdruk tot een massale leegloop onder het personeel leiden. Dat hangt ook samen met een angstcultuur die er binnen Thebe zou zijn.

Volgens de bond zijn de wantoestanden bij Thebe, waar zo'n 4000 medewerkers in dienst zijn, van de zomer al aangekaart bij de directie. "Maar daar wordt niets mee gedaan", zegt een woordvoerster. Daarom maken de medewerkers woensdag een zwartboek met meer dan driehonderd misstanden openbaar. De problemen zijn volgens FNV exemplarisch voor de hele sector.

‘We doen ons best’
Thebe zegt zich totaal niet te herkennen in het beeld dat door de vakbond wordt geschetst. De oorzaak van de hoge werkdruk komt volgens het bedrijf door de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg.

"We doen ons uiterste best om oplossingen te zoeken waarmee we de goede zorg aan cliënten voort kunnen zetten en de werkdruk voor onze medewerkers zoveel mogelijk kunnen verlichten", aldus het woonzorgcentrum.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.