Video

NS-stations aangepast voor blinden: 'Wel jammer dat de stickers met teksten in braille worden gejat'

31 oktober 2017 om 16:50
nl
Alle NS-stations in Brabant zijn voortaan geschikt voor blinden en slechtzienden. Spoorbeheerder ProRail stak in Nederland dertig miljoen euro in de verbeteringen. Speciale herkenbare tegels en aanwijzingen in braille maken het reizen als je blind bent of slecht ziet een stuk makkelijker.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

De 61-jarige Joke Smits uit Rosmalen is van kinds af aan blind en reist veel met de trein. Zij is erg blij met de aanpassingen: "Je kan met de geribbelde tegels je richting bepalen. Ik vind het een enorme verbetering dat ik mijzelf kan oriënteren waar ik ben".

Braille aanwijzingen en piepjes
Samen met haar trouwe blindengeleidehond Marie, neemt Joke de trein van Rosmalen naar Den Bosch. Inchecken met de OV-chipkaart is dankzij de braille-aanwijzingen en piepjes een makkie. Over de speciale tegels loopt zij met de hond probleemloos de trein in.

"Een gemakkelijk ritje", is de eindconclusie van Joke. Zij is vol lof over de aanpassingen door ProRail. Zeker omdat je als blinde afhankelijk bent van openbaar vervoer. Wel is het jammer dat vandalen soms de sticker met teksten in braille weghalen: "Je hebt er niks aan, dus gewoon laten zitten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.