Video

'Dit geeft rust', zegt dochter Corry nu de overvallers van Mien Graveland voor jaren de cel in gaan

2 november 2017 om 18:23
nl
"Dit geeft rust. We hebben ons jarenlang afgevraagd wie het gedaan had. Ik heb hier huilend achter het aanrecht gestaan, door de onzekerheid. Nu weten we hoe het zit." Dat zegt Corry Evers-Graveland, dochter van Mien Graveland (86) die in augustus 2014 overleed na een gewelddadige overval op haar woning in Helmond. Maar Corry kan het pas echt loslaten als ook de twee Helmonders die de overvallers op het idee brachten, alsnog een celstraf krijgen.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Ook Garbrecht Graveland, de zoon van Mien Graveland, is teleurgesteld dat twee verdachten in de zaak van de gewelddadige overval op zijn moeder zijn vrijgesproken. De twee mannen uit Helmond hadden tegenover de daders laten vallen dat de weduwe een flinke erfenis had. Dat was voor hen aanleiding om bij haar in te breken, want uiteindelijk uitliep op een fatale overval.

Dochter Corry: "Het klopt dat mijn moeder een bescheiden erfenis had gekregen, maar dat was al in 2005. Dat geld was al grotendeels uitgegeven."

LEES OOK: 'Bloed van onze moeder kleeft aan jullie handen', kinderen Mien Graveland spreken 

Justitie zag de twee Helmonders als de tipgevers in de zaak. Volgens de rechtbank is alleen niet bewezen dat het stel de daders bewust tipte en daarom werden de mannen vrijgesproken.

'Komen er mee weg'
“Het ergste is dat de twee met wie het allemaal begonnen is, ermee weg komen”, zegt Garbrecht. “Ik heb goede hoop dat justitie in hoger beroep zal gaan.”

LEES OOK: Fatale overval op Mien Graveland (86): daders moeten 15, 8 en 6 jaar de cel in

Hij kan zich wel vinden in de straf die de hoofdverdachte heeft gekregen. Rizwan V. gaat vijftien jaar de cel in voor gekwalificeerde doodslag. Dit is lager dan de 22 jaar die werd geëist, maar hier hield de familie rekening mee.

Gekwalificeerde doodslag
V. heeft de bewoonster gedood om een ander misdrijf, in dit geval inbraak, te verdoezelen. De daders dachten namelijk dat Mien Graveland niet thuis was. In zo’n geval wordt er geen doodslag, maar gekwalificeerde doodslag opgelegd.

De twee andere daders, Henk van D. en Jacky W., kregen acht en zes jaar cel voor diefstal met geweld en het hulpeloos achterlaten van het slachtoffer. Garbrecht Graveland vindt dit aan de lage kant, maar zijn zus Corry is in ieder geval blij dat ze voor lange tijd vast zitten. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.