Video

Carnavalsclubs willen man als prins, maar veel Brabanders maakt het niet uit

1 november 2017 om 18:17
nl
Een vrouw die de scepter zwaait bij carnaval. Veel verenigingen moeten er nog altijd niet aan denken. Maar de meeste carnavalsvierders lijken er geen probleem mee te hebben. Wij peilden de meningen over een vrouwelijke hoogheid.
Geschreven door

Het merendeel van de ruim duizend stemmers op onze site ziet een vrouw wel zitten als prins carnaval of maakt het niet uit. 19 procent vindt dat alleen een man de functie kan bekleden.

'Leven niet in Middeleeuwen'
"Traditiegetrouw vind ik dit een mannending. Dan moeten de vrouwen zelf maar een clubke beginnen", schrijft Ingrid op onze Facebookpagina. "Jeetje, we leven niet in de Middeleeuwen zeg", vindt Wendy.

"Prins carnaval moet goed kunnen zuipen en feesten. De rest boeit niet zo. Geslacht al helemaal niet", zegt Floris. Bart komt met nog een andere optie. "Laat het een transgender worden dan is iedereen tevreden en worden die ook gerespecteerd." 

Krabbegat
Op straat in Krabbegat zijn de meningen verdeeld. "Ik denk dat het wel speciaal is wanneer het een vrouw is", klinkt het uit de mond van een scholiere. "In Bergen op Zoom een prinses op de troon? Dat gaat hem nooit worden", aldus een oudere vrouw die de Grote Markt over snelt.

Het Krabbegat kent een lange traditie van 'vastenavend'. De prins staat tijdens carnaval aan het hoofd van de Krabben. Voor een moeder die net de supermarkt uit komt lopen, speelt sekse van de hoogheid geen rol: "Wat mij betreft mag het ook een vrouw zijn. Er zijn overal vrouwen nodig. In het kabinet en op andere plekken".

"Nee, mannen zijn veel stoerder", vindt een oudere dame. "In Mastepinnelaand (Wouwse Plantage) hebben we jarenlang een carnavalsprinses gehad. In het begin hadden mensen de nodige vraagtekens. Maar uiteindelijk heeft ze het negen jaar vol gehouden en iedereen vond het geweldig", legt een fietsster afkomstig uit het buurdorp uit.

Waar een wil is...
De hoogheid in Bergen op Zoom wordt gekozen door de leden van de 'boerenploeg'. Dat is van oudsher een mannengezelschap en dus lijkt een carnavalsprinses nog heel ver weg. In onvervalst Bergs weigert een inwoonster van het Krabbegat zich hierbij zomaar neer te leggen: "Als er een geschikte kandidaat is, zeg dan nooit nooit!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.