Video

Jumbo-oprichter is met vermogen van 1,9 miljard euro de rijkste Brabander in Quote 500

2 november 2017 om 17:32
nl
Jumbo-oprichter Karel van Eerd (79) is de rijkste Brabander in de Quote 500. Hij staat met een vermogen van 1,9 miljard euro op plek zeven in de lijst. De lijst van de allerrijksten van ons land werd donderdag bekendgemaakt.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Van Eerd, die in Veghel is geboren, is de enige Brabander die in de top tien staat. Hij verscheen vorig jaar voor het eerst in de top tien met iets minder dan anderhalf miljard euro. Sindsdien is zijn vermogen flink gegroeid, met 26,7 procent.

De Brabantse koploper voelt wel de hete adem van Wim van der Leegte in zijn nek. De voormalige directeur van VDL uit Duizel is volgens Quote goed voor 1,3 miljard euro. Dan volgt provinciegenoot Jan Zeeman uit Lage Mierde. Hij bouwde met zijn textielzaken een fortuin op dat volgens het blad wordt geschat op 1 miljard euro.

Vermogend
Dan is er een reeks Brabanders die weliswaar lager geklasseerd staan, maar volgens ramingen van Quote niettemin zeer vermogend zijn. Onder hen keukenboer Ben Mandemakers (45), afvalverwerker Leo van Gansewinkel (66) en vleeskoning Erik van Loon (102) die zichzelf vooral in de kijker rijdt tijdens de Dakar rally. Die slaat hij overigens dit jaar over omdat 'de sterke groei van zijn bedrijf al zijn aandacht verdient', aldus Quote.

Blijvertjes
Afdalend komen we op de lijst opvallende en minder opvallende namen tegen. Zoals Joep de Jong (154) die met de familiedrukkerij in Baarle-Nassau zeer succesvol is. Of Ad Wintermans (158) van de Agio bolknakken uit Duizel. Andere blijvertjes zijn Arnold de Haan (164) uit Oosterhout met zijn tankstations, Tilburger Eric Wilborts (157) die zijn fortuin onder andere vergaarde met sportschoolketen Basic-Fit, Dirk Lips (186) met entertainmentparken zoals Beekse Bergen en Aviodrome en de gebroeders Rob, Mark en Pieter Diks (218) die een gespreid bedje hebben na de beursgang van Beter Bed en nu doorgaan met Swiss Sense.

Bemiddelde middenmoters
Dan zijn er nog conservenfabrikant en vastgoedmagnaat Wim van de Laar (224) uit Someren, superjachtenbouwer Frans Heesen (255) uit Oss, textielbaron Marc Brouwers (285) uit Eindhoven en Leo Linders (294) van supermarktketen Jan Linders. Deze laatste wordt op de hielen gezeten door Harrie, Guus en Mark Schippers (295) die een groothandel in materieel voor boerenbedrijven runnen. Marc en Addy van Rooi (315) van de Helmondse vleesgigant Van Rooi Meat boeren evenmin slecht.

Bekende Brabander
Tijs Verwest ofwel DJ Tiësto (297), is de enige 'Bekende Brabander' uit de showwereld op de lijst. In de editie van Quote staan verder nog enkele Brabantse multimiljonairs die onderstrepen dat het uitstekend gaat met het zakenleven in de provincie. 

Heineken is de rijkste
De rijkste Nederlander op de lijst is Charlene De Carvalho-Heineken (63). Heineken heeft een niet onverdienstelijke 12,5 miljard euro aan vermogen.

Randstad-oprichter Frits Goldschmeding staat op plek twee met een bescheiden 4,3 miljard euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.