'Hij is gedood als een dier in de val', 22 en 9 jaar cel geëist voor doden Tommie van der Burg

2 november 2017 om 19:02 • Aangepast 20 november 2020 om 20:53
nl
Patrick V. en Monique G. zouden respectievelijk 22 en 9 jaar de cel in moeten voor het doden van Tommie van der Burg uit Best. Dat eiste het Openbaar Ministerie donderdag bij de rechtbank in Den Bosch. V. zou de drugscrimineel in april 2015 hebben doodgeschoten omdat zijn ex-vriendin Monique met hem was vreemdgegaan.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

“Ook al liep hij niet op het rechte pad, dat geeft iemand niet het recht om hem te doden. Zo laf en onmenselijk, als een dier in de val”, zei de moeder van Tommie in de rechtszaal. Ook zijn zus was aanwezig. “Je hebt mijn familie totaal ontwricht”, vertelde zij.

Wachten op privacy instellingen...


Patrick V. zou ontzettend boos zijn geworden toen hij erachter kwam dat Monique met Tommie was vreemdgegaan, terwijl zij nog een relatie hadden. Patrick ontdekte dit toen zij officieel uit elkaar waren, maar ze elkaar nog wel vaak zagen.

LEES OOK: Liquidatie Tommie van der Burg: verdachte Monique G. had eerder relatie met slachtoffer

Monique G. was nog financieel afhankelijk van Patrick. Hij kwam ook nog een aantal keer in de week bij haar en bleef dan slapen. Justitie heeft sms'jes van de twee waarin V. aangeeft dat hij zich verraden voelde. Ook zijn er appjes tussen Monique en haar schoonzus. Hierin schrijft ze dat ze haar ex (Patrick) nog nooit zo kwaad had gezien.

Wachten op privacy instellingen...


Patrick V. zou Tommie in 2014 ook al hebben toegetakeld. Volgens de moeder van het slachtoffer was 'heel zijn rug aan gort getrapt' en zijn milt gescheurd. Het OM ziet dit als poging tot doodslag en nam dit ook mee in de strafeis.

Wachten op privacy instellingen...


'Tipgever- en schuttertelefoon'
Volgens justitie werkten Patrick en Monique nauw samen om Van der Burg uit de weg te ruimen. Ze schaften prepaidtelefoons aan. Monique zou haar vriend met de 'tipgevertelefoon' hebben geïnformeerd over waar Tommie was. Dit gebeurde ook in de nacht dat hij werd vermoord in 2015. Ze liet Patrick op de 'schuttertelefoon' weten wanneer Van der Burg café ’t Borreluur verliet.

Wachten op privacy instellingen...


LEES OOK: Advocaat doodgeschoten Tommie van der Burg: 'Geen conflict of dreiging, dit is totaal onverwacht'

Van der Burg werd doodgeschoten bij het Van der Valk Hotel in Eindhoven, waar hij op dat moment verbleef. De rechtbank buigt zich deze en volgende week over de zaak. Er zijn vier dagen voor uitgetrokken.

Wachten op privacy instellingen...


Beide verdachten ontkennen. Monique zwijgt ook in de rechtszaal, maar heeft het er wel een keer met haar vriendinnen over gehad.

Wachten op privacy instellingen...


'Kogel heeft mij ook gedood' 
“De kogel die hem heeft gedood, heeft ook mij gedood. Het enige wat ik nog kan doen, is iedere dag zijn graf bezoeken”, vertelde de moeder van Tommie.

Wachten op privacy instellingen...


Van der Burg zat in de xtc-handel. Hij was verdachte in een omvangrijk onderzoek naar de handel in grondstoffen voor synthetische drugs. Van der Burg werd maanden voordat hij werd doodgeschoten veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid bij een schietpartij in Heesch. 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.