Onderzoeksrapport gezondheidsrisico’s chroom-6 Tilburg uitgesteld, betrokkenen krijgen compensatie

3 november 2017 om 12:30
nl
Het onderzoeksrapport over de gezondheidsrisico’s door werk met het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6 bij het gemeentelijke re-integratieproject tROM in Tilburg laat nog tot augustus 2018 op zich wachten. Dat meldt de onafhankelijke onderzoekscommissie vrijdag. Het rapport zou eigenlijk afgelopen september worden gepubliceerd, maar de commissie heeft meer tijd nodig.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Ongeveer achthonderd mensen kwamen tussen 2004 en 2011 mogelijk in contact met chroom-6 toen zij werkervaring opdeden bij tROM, het reïntegratiebedrijf van de gemeente Tilburg. De mensen schuurden oude verflagen van treinen op de NS-werkplaats in de stad. Die verf bevatte zeer waarschijnlijk de gevaarlijke stof.

Gegevens
Veel betrokkenen kampen sindsdien met gezondheidsklachten. Een groep van ongeveer zeventig ziek geworden mensen heeft de gemeente aansprakelijk gesteld voor hun schade.

LEES OOK: Zij kwam mogelijk in contact met Chroom-6: 'Dat stof zat zelfs op onze broodjes'

Volgens de onderzoekscommissie zijn er momenteel niet genoeg gegevens om de blootstelling aan chroom-6 goed in kaart te brengen. Eind 2017 en begin 2018 worden daarom extra interviews met betrokkenen gehouden.

Compensatie
De betrokkenen krijgen van de gemeente een tegemoetkoming van 385 euro, precies het eigen risico. De commissie adviseerde dat aan de gemeente omdat 'de drempel om medische zorg te zoeken als dat noodzakelijk is' dan wordt weggenomen. Afgelopen twee jaar werd dat bedrag ook al uitgekeerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.