'Stof zat overal, tot op de boterhammen aan toe', BD presenteert onderzoek naar chroom-6

3 november 2017 om 21:05
nl
Het Brabants Dagblad presenteert zaterdag in een bijlage van zeven pagina's de uitkomsten van eigen onderzoek naar het chroom-6-schandaal in Tilburg. Tientallen mensen die in de NS-werkplaats oude verflagen van treinen schuurden, kampen sindsdien met gezondheidsklachten. Het stof met het gevaarlijke antiroestmiddel zat volgens de krant 'letterlijk overal, tot op de boterhammen bij de lunch aan toe'.
Profielfoto van Peer van den Heuvel
Geschreven door

Volgens het BD schetst het onderzoek een schokkend beeld van hoe het mis kon gaan. De krant sprak met tientallen mensen die bij tROM werkten. NedTrain en de gemeente Tilburg waren partner in dit reïntegratieproject voor werklozen en lieten volgens de krant 'forse steken vallen'. "De beschermingsmiddelen, als ze al werden aangeboden, waren een aanfluiting", schrijft het BD

Ongeveer achthonderd werklozen kwamen tussen 2004 en 2011 mogelijk in contact met chroom-6 toen zij werkervaring opdeden bij tROM. Een groep van ongeveer zeventig mensen die ziek geworden zijn, heeft de gemeente aansprakelijk gesteld voor hun schade.

De betrokkenen krijgen van de gemeente een tegemoetkoming van 385 euro, precies het eigen risico van de zorgverzekering. Daarmee moet de drempel om medische zorg te zoeken worden weggenomen. De onafhankelijke commissie die de kwestie onderzoekt, heeft laten weten dat haar rapport nog tot augustus 2018 op zich laat wachten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.