Video

Burgemeesters willen snel om tafel met Den Haag om experimenten legale wietteelt te bespreken

8 november 2017 om 15:48
nl
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil snel om tafel met het Rijk, het Openbaar Ministerie en de politie om de plannen voor legale wietteelt te bespreken. De gemeentes willen dat de experimenten met legale wietteelt goed over het land verspreid worden en dat er op verschillende manieren geëxperimenteerd wordt. "Iedereen staat te trappelen om te beginnen", aldus burgemeester Paul Depla van Breda.
Profielfoto van Marrie Meeuwsen
Geschreven door
Marrie Meeuwsen

Woensdagochtend was er een overleg tussen burgemeesters die graag mee willen werken aan de proeven. Paul Depla, die aan de wieg staat van het idee, was daar ook bij aanwezig. Een kleine week geleden werd bekend dat de Brabantse burgemeesters van de grote steden pleiten voor twee experimenten. Één in Tilburg-Breda en één proef in Eindhoven.

'Cannabis social clubs'
Omdat de problemen rondom de kweek en verkoop van wiet verschillen per regio vinden de burgemeesters dat er verspreid over heel het land verschillende experimenten uitgevoerd moeten worden. "Maar vanwege onze problemen met de grens en de ervaring met aanpak van wietcriminaliteit, houdt Brabant zich aanbevolen", zegt de Bredase burgemeester.

"Het is vooral belangrijk dat Den Haag de ruimte geeft om verschillende experimenten te kunnen doen." Daarbij kan gedacht worden aan vergunde teelt voor coffeeshops, teelt en verkoop in één hand, cannabis social clubs en andere distributievormen dan de coffeeshop. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld wietautomaten. Depla: "Op deze manier kun je goed volgen wat er van productie tot consumptie gebeurt met hennep."

Een ding moet in elk geval niet veranderen in de experimentele fase. Buitenlanders zijn nu niet welkom in de Nederlandse coffeeshops en dat moet zo blijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.