Video

Profielfoto’s Brabantse meisjes gestolen voor online sekschantage

9 november 2017 om 13:33 • Aangepast 20 november 2020 om 20:44
nl
Foto’s van verschillende Brabantse meisjes worden misbruikt voor online sekschantage op Twitter. Door foto’s te plaatsen van meisjes uit onder andere Tilburg en Helmond proberen oplichters mannen te verleiden tot bijvoorbeeld seksdates. Maar uiteindelijk worden deze mannen bedrogen en gechanteerd, zo blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant.
Profielfoto van Karlijn Houterman
Geschreven door
Karlijn Houterman

Er zit een schimmige wereld achter de mooi ogende meisjes op Twitter, die mannen veelvuldig verleiden met seksueel getinte berichten. Omroep Brabant besluit daarom een onderzoek te starten. Een verslaggeefster doet zich op Twitter wekenlang voor als man, Willem, en gaat undercover om erachter te komen hoe de oplichters te werk gaan.


‘Gewone’ meisjes staan online
We starten het onderzoek na het zien van een Twitterprofiel dat zich voordoet als een donkerblond, jong meisje, dat graag in contact komt met mannen. We halen de foto’s door een zoekmachine en al snel blijkt dat de foto’s die voor het account worden gebruikt, niet van ‘haar’ blijken te zijn.

We zien een veelvoud aan seksprofielen: de één nog mooier dan de ander. Maar vrijwel alle profielen gebruiken foto’s van nietsvermoedende meisjes en vrouwen. Het gaat om ‘gewone’ selfies, die niet met opzet seksueel getint bedoeld zijn. Ze staan op hun openbare Instagramaccount online. Zo staan foto’s van onder meer meisjes uit Tilburg en Helmond online. Met een andere naam erboven, maar met de mededeling dat ze erg opgewonden zijn.

We nemen contact op met onder andere ‘Sexy Bibi uit Breda’, ‘Naughty Kelly uit Den Bosch’ en ‘Esmeralda uit Tilburg’.

100 euro voor een date van twee uur
Bij ‘Bibi’ mogen we langskomen. Voor honderd euro krijgen we een date van twee uur, in Breda. Het volledige adres wordt gegeven. Maar wat blijkt, het huis waar we naartoe worden gelokt staat te koop. De makelaar geeft aan dat er op moment van schrijven een sleuteloverdracht plaatsvindt, maar dat er nog niemand in het huis woont. We betalen niet.

Bij ‘Kelly’ is het goedkoper. Voor 75 euro kunnen we langskomen in Den Bosch. Verdere info krijgen we niet: eerst betalen. Nadat we besluiten alleen te willen betalen op het moment van de ontmoeting, worden we geblokkeerd.

Niet alleen seksdates zijn te koop, ook webcamshows worden veelvuldig aangeboden. Voor vijfentwintig euro doet de dame alles wat we willen. Maar let wel: vooraf betalen.

Mannen gaan er veelvuldig op in
We zien dat de accounts maar één doel voor ogen hebben: geld afhandig maken van opgewonden mannen. Dat die mannen daar intrappen, blijkt uit verschillende gesprekken die we voeren met lustzoekers op Twitter. Naar verluidt zijn het er zeker honderd.

Aangifte wordt niet gedaan door de mannen. Ze schamen zich of denken dat de politie niets kan met de kleine hoeveelheid informatie die ze kunnen aanleveren.

‘Doe aangifte bij de politie’
De politie laat dan ook weten aan Omroep Brabant geen meldingen te hebben ontvangen van mannen die op deze wijze zijn gedupeerd. Woordvoerder Eric Passchier roept de mannen op dat wel te doen: “Hoe meer aangiftes we over dit soort zaken binnenkrijgen, hoe alarmerender het bij ons wordt. Als niemand dit doet, kunnen we ook niets. Iedere aangifte telt in zo’n geval.”

Passchier geeft aan dat zeker vijf meisjes dit jaar aangifte hebben gedaan nadat hun foto’s werden misbruikt op Twitter. “Maar waarschijnlijk ligt dat getal hoger.”

‘Het getal ligt hoger’
Uit het onderzoek dat we doen, blijkt dat het getal inderdaad veel hoger zal liggen. Meisjes uit het hele land staan online, maar ook foto’s van meisjes uit Zweden en Amerika worden misbruikt. Dat velen van hen niet zullen weten dat ze online staan, lijkt zeker.

Omroep Brabant komt vanmiddag met het verhaal van de meisjes, die hun profielfoto's op internet zagen staan bij online 'seksprofielen'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.