'Rabobank bleef bekende mestfraudeurs financieren'

10 november 2017 om 08:12
nl
De Rabobank heeft de afgelopen jaren transporteurs en handelaren in mest gefinancierd terwijl de bank op de hoogte was van het feit dat de bedrijven zich schuldig maakten aan mestfraude. Dat meldt NRC vrijdag.
Profielfoto van Pepijn Nagtzaam
Geschreven door
Pepijn Nagtzaam

De krant brengt zaterdag de resultaten van een groot onderzoek dat afgelopen maanden is gedaan in de grootste mestregio's van Nederland, Brabant en Limburg. Hier leven de meeste varkens en kippen. Logisch gevolg daarvan is dat de meeste mest ook hier geproduceerd wordt. Ook de samenhangende milieuproblemen zijn er het grootst.

Mestfraude
Veehouders moeten in hun boekhouding bijhouden wat de hoeveelheid en de samenstelling van de afgevoerde mest is. Zo zou altijd bekend moeten zijn waar de mest vandaan komt en naartoe gaat. Ook kunnen de boeren zo aantonen dat er niet te veel mest op hun land wordt uitgereden.

Dat laatste wordt geregeld gedaan, mest wordt op grote schaal illegaal op weiden en akkers uitgereden. Dat is goedkoper voor de boer, maar zorgt ervoor dat grondwater ernstig vervuild raakt.

Rabobank Oss Bernheze heeft volgens NRC mestfraudeur Willy K. uit Heeswijk jarenlang gefinancierd. De bank deed dat ondanks ‘versluierende bedrijfsconstructies, faillissementen, boetes en een veroordeling'. Willy K. zat in 2014 een aantal maanden vast vanwege mestfraude. Pas toen zijn allerlaatste onderneming failliet ging, stopte de bank met de financiering en meldde de bank zich als schuldeiser bij de curator.

Familie Van den B.
De 'Rabo' is sinds jaar en dag een grote geldschieter voor boeren in de provincie. Het regiokantoor Peelland-Zuid was volgens NRC bankier van Anthony van den B. uit Lierop, een van de bekendste mestfraudeurs van de provincie. De bank bleef Van den B. financieren, ook toen duidelijk was dat de transporteur in opspraak was en verdacht werd.

Pas in mei 2012, twee jaar na de eerste arrestatie van de transporteur, zegde de bank het krediet op van het belangrijkste bedrijf van Van den B. Het ministerie van Economische Zaken had toen al beslag gelegd op zijn goederen en een jaar daarvoor was Van den B. veroordeeld tot een boete en voorwaardelijke straf. Hiervoor loopt al een zaak in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch. Ondertussen worden Anthony, een aantal familieleden en collega's ook beschuldigd van een gigantische internationale mestfraude.

Reactie Rabobank
In een reactie laat de Rabobank weten klanten opnieuw te onderzoeken als er een beschuldiging wordt geuit. "Het is zeker zo dat er gevallen zijn waarbij we een klant niet meer willen. Dan neem je afscheid, maar je moet per geval kijken hoe je het netjes afrondt. Dat is niet binnen een dag geregeld. Het past ons als bank niet om individuele zaken te bespreken in de media, dus dat gaan we ook niet doen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.