Tien tot twintig criminele bendes zijn actief in mestsector, denkt het Openbaar Ministerie - Omroep Brabant

Tien tot twintig criminele bendes zijn actief in mestsector, denkt het Openbaar Ministerie

12 november 2017 om 23:26
nl
Het Openbaar Ministerie onderzoekt tussen de tien en twintig criminele bendes die zich met mestfraude bezighouden. Dat schrijft NRC in het vervolg van hun journalistieke onderzoek naar mestfraude in Brabant en Limburg.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door
Agnes van der Straaten

Zaterdag onthulde NRC dat tweederde van onderzochte mesttransporteurs- en verwerkers beboet, verdacht of veroordeeld is.

Het OM onderzoekt niet alleen tien tot twintig criminele organisaties in de mest. Er lopen ook nog 130 strafrechterlijke onderzoeken naar overtredingen van de meststoffenwet, volgens NRC.

Minister
Minister Carola Schouten van Landbouw reageerde eerder al furieus op het bericht in de krant. “Dit maakt mij echt boos. Dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de sector zelf. Ik wil na het weekend direct om tafel met de betrokken brancheorganisaties. En ik verwacht van hen tekst en uitleg te krijgen.”

LEES OOK: ‘Omvang mestfraude is enorm, controle faalt’

Ook de Brabantse Milieufederatie reageert geschokt op de omvang van de mestfraude. "De boer, de transporteur, de mestfabriek, de laboratoria. Het is georganiseerde criminaliteit, het is milieumaffia”, zo reageerde directeur Selçuk Akinci van de BMF zondag in de Omroep Brabant-talkshow KRAAK.

Minder vee
Akinci ziet maar één oplossing voor het probleem. Er moet minder vee komen. "De helft lijkt me een goed begin”, zegt hij. "We hebben in Nederland te veel dieren. Van Europa krijgen we al extra ruimte om meer mest te produceren dan het land aan kan, maar zelfs daarmee komen we in de problemen. Dit systeem is niet houdbaar.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.