Geschrokken politici willen ‘diepgaand onderzoek naar mestfraude’

13 november 2017 om 16:34
nl
De CDA-Statenfractie wil een ‘diepgaand onderzoek’ naar de mestfraude in de provincie. Aanleiding is de berichtgeving daarover in NRC van afgelopen zaterdag. Ook in de lokale politiek borrelen vragen op.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

“Het CDA is geschrokken van de berichtgeving over de mestfraude in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Iedere vorm van fraude is verwerpelijk en een smet op een mooie sector. Wanneer de berichtgeving in NRC ook maar enigszins in de buurt komt van de werkelijkheid, is het zaak om deze fraude zo snel mogelijk aan te pakken. In het geval de berichtgeving niet representatief is voor de werkelijkheid, dan moet deze informatie óók snel boven tafel komen.”

Limburg
Dat stellen de Statenleden René Kuijken en Roland van Vugt namens de CDA-Statenfractie. Zij vragen of
het provinciebestuur bereid is zich aan te sluiten bij Limburg. Dat heeft eerder al een oproep gedaan om zo snel mogelijk onderzoek te doen. Beide Statenleden willen, in samenspraak met het ministerie van LNV én de agrarische sector, dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht.

LEES OOK: 'Boete schrift mestfraudeurs niet af, overheid moet andere aanpak bedenken'

Sint Anthonis
Ook in de lokale politiek komen de eerste vragen bovendrijven. Zo maakt Huub Bellemakers zich namens Anthonis Nu ernstig zorgen over de mestfraude. Hij verwijst naar het NRC-artikel waarin de firma Arts in Stevensbeek wordt genoemd.

In Sint Anthonis is veel intensieve veehouderij. Het is volgens hem aannemelijk dat de gesignaleerde zaken wijder verbreid zijn. Het raadslid vraagt het gemeentebestuur of het extra gaat handhaven. “Ook uit oogpunt van volksgezondheid en milieu.”

Ondermijning
Bellemakers herinnert het college aan de extra middelen die onlangs zijn toegekend ‘in het kader van ondermijning’. Hij vraagt of het gemeentebestuur deze pot wil inzetten voor de bestrijding van deze criminaliteit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.