Video

Minister eist snel stappen van bedrijven na grootschalige mestfraude

13 november 2017 om 20:40 • Aangepast 20 november 2020 om 20:37
nl
Binnen vier weken moeten de mestbedrijven met voorstellen komen om de mestfraude in Brabant aan te pakken. Dat is de uitkomst van een spoedberaad dat minister Carola Schouten van Landbouw maandagavond voerde met vertegenwoordigers uit de landbouw en de mestindustrie. Schouten was furieus nadat zaterdag bleek dat er op grote schaal wordt gefraudeerd.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Volgens NRC Handelsblad wordt er op grote schaal gesjoemeld met laadgegevens van vrachtwagens, omzeilen chauffeurs gps-controles en worden administratie en laboratoriummonsters vervalst. Met name in de Peel is een hecht netwerk ontstaan waarin alle partijen nauw samenwerken. Daar komt bij dat het toezicht schromelijk tekort schiet.

LEES OOK: Klokkenluider over mestfraude: 'Ze denken alleen aan geld'

Minister Carola Schouten reageerde dit weekend  furieus. Ze wilde 'snel tekst en uitleg'. Die uitleg kwam maandagavond. Ze sprak met vertegenwoordigers van ZLTO, POV (Unie van Varkensboeren) en branchevereniging Cumela. De vertegenwoordigers zeggen ideeën te hebben, maar willen hier nog niks over zeggen voor de microfoon.

Wachten op privacy instellingen...


'Stevig gesprek'
Volgens Schouten was het een 'stevig gesprek'. De sector moet vooral naar zichzelf kijken, vindt ze. "De mestregels zijn er niet voor niets. Als er regels of wetten worden overtreden - waar dan ook - ligt de schuld bij de fraudeur of de crimineel. Naar de toezichthouder of de politie te wijzen is echt te makkelijk."

Of één van die maatregelen het instellen van boetes is, hoopt Iwan Gijsbers, directeur van ROBA laboratorium in Deurne niet. Eerder liet hij aan Omroep Brabant weten dat een boete de mestfraudeurs er niet van zal weerhouden om de branche te verzieken. "Het is net zoals iemand die door rood rijdt in het verkeer. Hij betaalt de boete, maar daarmee is de kans op herhaling niet uitgesloten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone