Video

Apache blijft aan de grond na botsing met stroomkabel, ‘De piloten zijn behoorlijk geschrokken’

14 november 2017 om 08:14
nl
De gevechtshelikopter van vliegbasis Gilze-Rijen die maandagavond tegen een hoogspanningskabel vloog bij Culemborg, blijft voorlopig aan de grond. Nadat het vliegtuig tegen de kabel aan was gevlogen, is het toestel geland in een weiland. “Er moet nu eerst goed onderzocht worden wat er precies is gebeurd.” Door het incident maandagavond zaten zo’n 24.000 huishoudens urenlang zonder stroom. Netbeheerder Liander moet de bliksemdraden vervangen.
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

“Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen en konden we de Apache snel aan de grond zetten”, zegt Sidney Plankman van de Koninklijke Luchtmacht dinsdagochtend tegen Omroep Brabant.

Plankman zegt nu dat alles in ieder geval aan de eisen voldeed. “Het was een laagvliegoefening die aangekondigd was en er was toestemming om laag te vliegen. De veiligheidsregio had de lead in dit alles.”

LEES OOK: Apache van Gilze-Rijen vliegt tegen hoogspanningskabels, 24.000 huishoudens zaten zonder stroom

Piloten zijn behoorlijk geschrokken
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid start een onderzoek om te achterhalen wat er mis is gegaan. “De piloten zijn natuurlijk behoorlijk geschrokken”, zegt Plankman. “Maar ik weet niet precies in welke situatie het gebeurd is. Het onderzoek zal moeten uitwijzen wat de toedracht daarvan is geweest. En dan zal Defensie zijn verantwoordelijkheid nemen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.