Video

Brabant herdenkt verkeersslachtoffers: ‘In een fractie van een seconde stond ons leven op z'n kop'

18 november 2017 om 11:28 • Aangepast 20 november 2020 om 20:29
nl
Brabant heeft zaterdag stilgestaan bij alle verkeersslachtoffers die in 2016 in onze provincie zijn gevallen. Dat gebeurde op het Kasteelplein in Breda. In de tent stonden symbolisch 113 lege stoelen, een voor elk slachtoffer in 2016.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Zondag is de internationale herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

Bij het herdenkingsmoment waren behalve veel nabestaanden ook provinciebestuurder Christophe van der Maat en de Bredase wethouder Boaz Adank aanwezig. Van der Maat heeft binnen de provincie de portefeuille Mobiliteit. Bij de bijeenkomst werden de slachtoffers herdacht en was er aandacht voor de veiligheid in het verkeer.

Om het leven
Een van de aanwezigen is Mark van Steen. Zijn 73-jarige schoonmoeder uit Bavel kwam vorig jaar om het leven bij een aanrijding met een auto in Ulvenhout. De auto werd bestuurd door een 85-jarige man. "In een fractie van een seconde stond ons leven op z'n kop. We denken nog iedere dag aan haar. Bijeenkomsten als deze zijn enorm belangrijk om mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheden. Ze hebben geen idee wat ze aanrichten", zegt Van Steen.

Daphne van Jaarsveld verloor in 2008 haar zusje bij een verkeersongeluk. "De stoel van mijn zusje zal altijd leeg blijven. Met Kerstmis, Oud & Nieuw en andere feestdagen. Altijd. Het is onvoorstelbaar wat nabestaanden moeten doormaken", vertelt ze geëmotioneerd.

Minder verkeersdoden
Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal verkeersdoden weer toeneemt. Tot 2013 waren er ieder jaar minder verkeersdoden te betreuren. De meeste dodelijke slachtoffers vallen in de leeftijdsklasse van 18 tot 25 jaar en boven de 75 jaar. De provincie heeft als doelstelling om het aantal verkeersdoden terug te brengen tot nul.

"Elk verkeersslachtoffer is er één te veel", vindt gedeputeerde Van der Maat. "Met campagnes op scholen, voorlichting en bijeenkomsten zoals hier in Breda proberen we daar aandacht voor te vragen. De belangrijkste oorzaken voor verkeersongelukken is het gebruik van de smartphone in het verkeer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.