Stuifmail zondag 19 november: kameliaplant, spincocon met eitjes, pestvogel en gekraagde aardsterren

19 november 2017 om 07:22
nl
Boswachter Frans Kapteijns vertelt wekelijks op de radio wat er op het moment in de natuur te beleven valt. Luisteraars kunnen vragen stellen via [email protected]. Vandaag besteedt Frans onder meer aandacht aan de bloem van de kameliaplant, een spincocon met eitjes, een pestvogel, gekraagde aardsterren en de windevedermot.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Bloeiende bloem Kameliaplant
Op de foto die Leo Valentijn instuurde, zie je een bloem van de kameliaplant. Leo is verbaasd dat hij deze plant nu al ziet bloeien. Hij vraagt zich af of dit te maken heeft met de opwarming van de aarde. Ik denk zijdelings wel. We hadden een te warme maand oktober en ook november is nog niet echt koud. Daarnaast zijn veel buurten versteend. Dat zorgt ook voor extra warmte en daardoor kunnen planten voor de zoveelste keer gaan bloeien.

Spincocon met eitjes
Op de foto van Thea Willems zie je een geel bolletje aan een stengel hangen. Volgens mij is dit een spinnencocon waar de eitjes in zitten van een spin. Eitjes van spinnen hebben geen harde schaal aan de buitenkant en dus zijn de eitjes van spinnen erg gevoelig voor uitdroging. Vandaar dat spinnen een cocon maken, een beschermlaag rond het pakket eitjes. Elke spinnensoort heeft dan ook een eigen soort cocon. Op de foto zie je een cocon die volgens mij bij kruisspinnen hoort.

Pestvogel
'Buuf' Adeline Besselink ziet koolmezen, vinken en roodborsten in haar tuin en zij vraagt zich af of dit typische wintervogels zijn en of er nog een invasie nieuwkomers te verwachten valt. Vinken zijn inderdaad blijvers, dat noem je standvogels. Maar er kunnen ook nog vinken bij komen uit het hoge noorden. Koolmezen en roodborsten zijn standvogels en trekvogels. Overigens zie ik de laatste jaren steeds minder koolmezen wegtrekken uit ons land. Dit geldt ook een beetje voor onze roodborsten, maar sommige gaan toch wel wat zuidelijker. Daarnaast komen er zeker ook nog bij uit het hoge noorden. Echte trekvogels die ons land binnenkomen, zijn de vele ganzen, wilde en kleine zwanen, koperwieken, kramsvogels en - nu veel te zien - pestvogels. Deze vogels hebben deze naam gekregen, omdat men in de middeleeuwen dacht dat deze vogels de pest meenamen en de ziekte verspreidden.

Gekraagde aardsterren
Op de foto die ik kreeg van Marion de Jong-Tjelpa zie je twee bruine organismen met in het midden een bolletje. Dit zijn hele fraaie paddenstoelen of zwammen met de mooie naam aardsterren. Aardsterren kun je bijna overal tegenkomen. Er zijn dan ook negentien soorten aardsterren te vinden in ons land. De meest algemene is de gekraagde aardster. Bij de ontwikkeling van deze zwammen, zie je eerst een bruin vruchtlichaam verschijnen. Als de aardster rijp is, springt dat vruchtlichaam open. De buitenlaag valt dan in stervormige slippen uiteen. Dan wordt het binnenste zichtbaar: een soort bolletje, waarin alle sporen zitten. In het midden van dit bolletje ontstaat een opening, net als bij bijvoorbeeld de aardappelbovisten. Uit die opening komen de sporenwolken naar buiten doordat er regendruppels op dat bolletje vallen of door aanraking van dieren.
[YouTube:https://youtu.be/l6lAz1-BlZg]
Windevedermot
Op de foto van Co zie je een soort grote bruine T. Voor mij is het dan meteen duidelijk dat het gaat om een van de kleinere vlindersoorten, met de fraaie naam vedermot. Soorten van deze familie leven voornamelijk in graslanden en zijn bijna niet te vinden omdat ze in rusthouding goed gecamoufleerd zijn. Je herkent vedermotten aan de diepe insnijdingen in beide vleugels. In rust rollen ze beide vleugels op en ontstaat die T-vorm. De soort die Co gefotografeerde, heet windevedermot. De rups van deze mot komt dan ook voor op planten uit de windefamilie. Voornamelijk op het pispotje oftewel de haagwinde. De volwassen vlinder kun je trouwens bijna het hele jaar tegenkomen.

Natuurbeleving in het Groene Woud
De stichting Brabants Landschap zet zich in voor de natuur dichtbij huis. Kom wandelen en fietsen in het Groene Woud en ontdek de schoonheid.
[YouTube:https://youtu.be/QzgO19ExANQ]

Verzuring bosbodems
De zogenoemde zure depositie uit de lucht is de afgelopen decennia fors afgenomen, maar het lijkt erop dat de bossen daar nog weinig profijt van hebben. Dit blijkt uit een herbemonstering van eikenopstanden tussen 1990 en 2015. De verwering van bodemmineralen is nog steeds niet voldoende om de zure depositie te neutraliseren. De beschikbaarheid van onder meer calcium, magnesium en kalium is daardoor afgenomen. Dit heeft grote gevolgen voor de bosbodems en het bosecosysteem.

Zeer lange herfst
De bladverkleuring begon dit jaar vroeg, maar mede door de warme oktober en het uitblijven van nachtvorst beleven we een zeer lange periode met verkleurende bladeren. De GrowApp blijkt daarbij zeer behulpzaam bij het analyseren van het verloop van de herfst. Er zijn sinds de start van de GrowApp dit voorjaar al meer dan 22.000 foto’s en honderden time-lapse video’s van veranderende seizoenen gemaakt.

Het doorgeven van waarnemingen van bladverkleuring en bladval voor de Natuurkalender kan via Naturetoday.

Natuurtip
Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen zaterdag 25 november van halftwee tot halfvier 's middags braakballen uitpluizen. Een uil smult graag van een lekker muisje. Hij eet die met huid en haar op. Zijn maag kan de botjes en haren echter niet goed verteren en daarom spuugt hij deze als bal (braakbal of uilenbal) uit. Als je de braakbal uit elkaar pluist, kom je de schedeltjes en botjes van muizen tegen. Spannend! Misschien vind je ook wel botjes van vogeltjes en kikkers of schildjes van kevers. De middag vindt plaats in bezoekerscentrum Oisterwijkse Bossen en Vennen in de Van Tienhovenlaan 4 in Oisterwijk. Meer informatie via telefoonnumer 013 - 523 18 00.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.