Grote problemen rondom hulp na kindermishandeling: ‘We kunnen geen dag meer wachten’

20 november 2017 om 16:50
nl
Er gaat veel mis bij het helpen van kinderen die te maken krijgen met mishandeling. Dat zegt Marcelle Hendrickx, voorzitter van de regionale Taskforce Kindermishandeling. Maandag is de Week tegen Kindermishandeling en volgens Hendrickx is het nu de hoogste tijd om problemen goed aan te pakken.
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

Kindermishandeling kent vele gezichten. Bijvoorbeeld een kind dat elke week met blauwe plekken op school komt of nooit boterhammen meekrijgt van zijn ouders. 3 op de 100 kinderen worden ieder jaar slachtoffer van mishandeling. Voor bijvoorbeeld een stad als Tilburg gaat het dan om om ruim 1500 kinderen.

“Dat zijn er heel veel”, vindt Marcelle Hendrickx. “Ik denk dat we de kinderen beter kunnen helpen. Net als de ouders van die kinderen. Maar we moeten ook leren het sneller te zien. Eigenlijk moeten we zorgen dat we het voorkomen. ”

Taskforce Kindermishandeling
De regio Midden-Brabant is één van de eerste regio's in Nederland met een speciale Taskforce Kindermishandeling, een initiatief om kinderen in de knel beter te helpen.

“Als je die cijfers hoort, dan weet je dat we eigenlijk geen dag kunnen wachten", zegt Hendrickx. “Je ziet dat kindermishandeling al heel lang een heel groot probleem is.”

Naar elkaar doorschuiven
Kinderen die te maken krijgen met mishandeling kunnen bij verschillende instanties terecht. Maar, de samenwerking tussen die organisaties laat volgens Hendrickx nog te wensen over. “Wat wij merken is dat instanties het nog naar elkaar doorschuiven. Je mag het niet doorschuiven. Het moet jouw verantwoordelijkheid zijn.”

Kortom, volgens voorzitter voorzitter Marcelle Hendrickx moeten er flink wat zaken veranderen. “Beter samenwerken, hulpverleners moeten hun verantwoordelijkheid nemen maar we moeten ook nadenken hoe we kunnen voorkomen dat kinderen mishandeld worden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.