Waar komt chemische stof GenX in Brabants water vandaan?

21 november 2017 om 08:06
nl
In het rioolwater in Eindhoven en Aarle-Rixtel zijn verhoogde concentraties GenX aangetroffen. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend en heeft effecten op de lever. Toch is er geen direct gevaar voor de volksgezondheid, menen deskundigen. Waar de stof vandaan komt, is nog niet bekend.
Profielfoto van Frits van Otterdijk / Sandra Kagie
Geschreven door
Frits van Otterdijk / Sandra Kagie

De gemeten hoeveelheid GenX zit volgens dijkgraaf Lambert Verheijen van Waterschap Aa en Maas onder de strenge drinkwaternorm. “Maar het is meer dan ooit vermoed”, zegt hij.

De waterschappen Aa en Maas en De Dommel zoeken samen met Rijkswaterstaat uit waar de stof vandaan komt. Begin volgend jaar verwachten ze hierover meer duidelijkheid te hebben. Tot nu toe was alleen bekend dat het bedrijf Chemours in Dordrecht de stof loost.

Welke bedrijven gebruiken GenX?
Samen met de Omgevingsdienst van de provincie wordt ook een inventarisatie gemaakt van bedrijven die GenX in de regio Zuidoost-Brabant gebruiken. Dit zijn volgens een woordvoerder van het Waterschap Aa en Maas vrij veel bedrijven. 

Brabant Water benadrukt dinsdagochtend dat het drinkwater in onze provincie geen GenX bevat. "Onze klanten kunnen erop vertrouwen dat hun drinkwater veilig is", stelt het bedrijf. "Er is door de waterschappen Aa en Maas en de Dommel GenX aangetroffen in een tweetal rioolwaterzuiveringen waar water wordt geloosd op het oppervlaktewater. Oppervlaktewater is echter geen bron voor drinkwater in Brabant."

Wat is GenX?
Nieuwe productiemethodes in de industrie zorgen voor nieuwe afvalstoffen. GenX is zo’n technologie. Die wordt gebruikt om coatings te maken. De chemische stoffen die hierbij vrijkomen, verspreiden zich via de lucht en het water.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.