Tilburgse componiste bedenkt nieuwe tune voor de Tweede Kamer

21 november 2017 om 16:27
nl
De Tilburgse componiste Mayke Nas heeft een stukje muziek gemaakt dat in de plaats zou moeten komen van de Tweede Kamerbel. Mayke biedt haar werkstuk donderdag 30 november aan in Den Haag. Ze heeft drie versies bedacht die deze week alle drie op de band worden gezet door Slagwerk Den Haag. De Tilburgse is op dit moment Componist des Vaderlands.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

De Tweede Kamerbel is de schoolbel van de volksvertegenwoordiging. Het tamelijk doordringende geluid van de bel wijst de leden van de kamer erop dat er debatten beginnen, dat er een nieuw onderwerp aan de orde komt of dat er gestemd moet worden. Op drukke dagen in het parlement is de bel veel te horen.

[youtube:https://youtu.be/NUP8iTKi4oo]

Ouderwetse telefoon
Maye Nas bedacht drie slagwerkcomposities van ongeveer een minuut. Ze heeft ze zo gemaakt dat de muziek steeds indringender wordt. "Die bel is nu een beetje een lullig ding," zegt ze. "Alsof er ergens een ouderwetse telefoon overgaat. Het zou toch mooi zijn als daar een mooi stukje muziek voor in de plaats komt."

Meer geld naar de componisten
De compositie van Mayke Nas is ook een manier om aandacht te vragen voor Nederlandse componisten van hedendaagse muziek. Samen met de drie composities krijgt de Tweede Kamer volgende week de componistenmonitor van het Nederlands Genootschap van Componisten (Nieuw Geneco). Uit dat stuk blijkt dat zo'n veertig procent van de componisten nauwelijks rond kan komen van hun werk. Esther Gottschalk van Nieuw Geneco: "Onze opdrachtgevers, de orkesten en de ensembles, hebben vaak ook weinig geld te besteden. Maar we moeten zoeken naar een manier om meer geld bij de componisten terecht te laten komen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.