Video

Student maakt samen met vader anti-katerpil

22 november 2017 om 12:21 • Aangepast 20 november 2020 om 20:23
nl
Een avondje drinken zonder de volgende dag een kater te hebben. Genoeg mensen zouden het willen. Een student geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft daarom samen met zijn vader, die apotheker is bij Apotheek Hoeven en Apotheek Oudenbosch, een anti-katerpil ontwikkeld. In de pil genaamd Zober! zit zuivere groene thee zonder cafeïne.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren
Wachten op privacy instellingen...


Student Niels Pesser dook samen met zijn vader Jacco de wetenschappelijke literatuur in. Ze vonden naar eigen zeggen bewijs voor een werkzame stof in groene thee.

Kopje thee
Maar omdat een kopje groene thee veel te weinig van die werkzame stof bevat, besloten ze een pil te maken. "Door het indampen ervan kunnen we uiteindelijk een hoge concentratie van het stofje in de pil stoppen", vertellen de twee in Vox, het universiteitsblad van de Radboud Universiteit.

Voor wie denkt met één pil een hele avond te kunnen drinken heeft pech. Volgens de makers heeft het middel alleen effect als je voor elke alcoholische versnapering één pil inneemt. Bijhouden hoeveel drankjes je drinkt is dus noodzakelijk.

Geen bewijs
Niet iedereen is overtuigd van de werking van de pil. Frans Russel, hoogleraar farmacologie en toxicologie van de Radboud Universiteit, zegt in Vox dat nooit is aangetoond dat groene thee een kater volledig kan doen verdwijnen. Al bestaat er wel een verband. 

"Op basis van wat ik lees, acht ik het een onwerkzaam preparaat. Het effect van thee op de afbraak van alcohol is zo'n 10 tot 15 procent", zegt Russel in het blad. "Heeft het lichaam normaal een uur nodig om een glas bier af te breken, dat doet het daar nu vijftig minuten over."

Niet drinken
Overigens is geen alcohol drinken de beste manier om een kater te voorkomen, zeggen ook de makers zelf op hun website.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.