Megastal met 18.000 varkens in Nijnsel na jaren gesteggel toch van de baan

22 november 2017 om 17:52 • Aangepast 20 november 2020 om 20:21
nl
Er komt géén megastal aan de Lieshoutseweg in Nijnsel. De familie Verhagen, die er een varkenshouderij met bijna achttienduizend dieren zou willen bouwen, krijgt geen vergunning. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Meierijstad, waar Nijnsel onder valt, hebben dit besloten.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De gemeenteraad moet formeel instemmen met het nieuwste collegebesluit; in juli stemde de raad nog in met de komst van de megastal. Initiatiefnemer Thomas Verhagen, die al jaren probeert de vestiging mogelijk te maken, wil geen commentaar geven. Zijn bedrijf zou één van de grootste varkenshouderijen van ons land worden.

'Heel erg blij'
De beslissing van het college leidde bij Ivo van Wijk van Re-Actiegroep De Bleieven tot een zucht van verlichting. “Ik ben heel erg blij. Hier hebben we jaren voor gevochten, met burgers én boeren”, aldus Van Wijk.

Zijn woorden worden onderstreept door de veehouders Hans van Duijnhoven en Tonny van Zutphen, die in het gebied wonen en werken waar de megastal zou komen. Volgens hen zou die de doodsteek voor hun bedrijf en die van hun opvolger(s) zijn geweest. Ze spreken van geweldig nieuws. "We zijn er heel blij mee. Dit is fijn voor ons, de burgers en eigenlijk voor heel Nederland. Zulke stallen zijn niet meer van deze tijd, maar", zo zeggen ze ook, "de gemeente had er gewoon veel eerder mee moeten kappen."

Wachten op privacy instellingen...

Stalderingsregels provincie
B en W baseren zich bij hun afwijzing op nieuwe regels van de provincie. Die komen er op neer dat boeren pas nieuwbouw mogen plegen wanneer ze op een andere plek stallen slopen. Bovendien mogen ze tien procent minder dieren houden dan voorheen. Hiervoor moeten ze ook een zogeheten stalderingsbewijs hebben. De familie Verhagen heeft dat niet.

'Elders meer ruimte'
Het college van Meierijstad vindt het ook een slecht idee dat er zo’n intensieve veehouderij op een zogeheten maagdelijke locatie komt. Elders rondom de betwiste locatie zou dat wel mogelijk zijn. Uit onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren, blijkt dat er sinds 2016 meer ruimte is én zal ontstaan voor veehouderijen.

Wethouder Eric van den Bogaard ontkent dat tijdens deze langslepende kwestie tijdens het spel de regels zijn veranderd. Begin dit jaar voldeed het plan van Verhagen nog aan de toen geldende milieuregels. "In juli legden wij het voorontwerp van het plan ter inzage. Daar konden mensen hun zienswijze op geven. In die periode scherpte de provincie de regels aan. Onder meer omwonenden en de Brabantse Milieufederatie haalden die nieuwe regels aan in hun bezwaarschriften. Inderdaad moeten boeren nu een stalderingsbewijs hebben. Dat hoefde voor juli niet. Uiteindelijk hebben wij gewikt en gewogen en besloten geen vergunning te verlenen. Dat kan omdat aan het ontwerp-besluit geen rechten ontleend kunnen worden", aldus Van den Boogaard.

Uitspraak Raad van State
B en W was door de Raad van State gesommeerd een nieuw besluit te nemen. De familie Verhagen was namelijk naar het hoogste rechtsorgaan gestapt, omdat ze niet langer wilde wachten op het toewijzen van een omgevingsvergunning. Die liet op zich wachten, omdat eerst de gevolgen voor het milieu moesten zijn onderzocht. Inmiddels is gebleken dat dat rapport de milieueffecten van de nieuwe varkenshouderij goed beschrijft.

De Raad van State bepaalde in oktober dat de gemeente Meierijstad uiterlijk 19 december een besluit moest nemen over die aanvraag. Wanneer B en W die datum niet zouden halen, dan wachtte de gemeente een dwangsom van 50.000 tot 1000.000 euro.

Commissie over collegebesluit
Een commissie van de gemeente Meierijstad buigt zich op 30 november over het collegebesluit.

De provincie kon nog geen reactie geven. Het besluit van B en W van Meierijstad kan verstrekkende gevolgen hebben. Mogelijk nemen gemeenten als Boxtel, Hilvarenbeek en Oirschot het voorbeeld over. Ook zij hebben te maken met boeren die grootse plannen hebben. De drie gemeenten konden evenmin ingaan op de beslissing over de megastal in Nijnsel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.