Strijd om megastal Nijnsel nog niet gestreden: ‘De gemeente is verantwoordelijk voor de schade'

23 november 2017 om 12:01
nl
Er was donderdag grote blijdschap bij actievoerders in Nijnsel. Toen maakte het college van Burgemeester en Wethouders (B en W) van de gemeente Meierijstad namelijk het besluit bekend dat de bouw van een mega-varkensstal van boer Thomas Verhagen niet door mag gaan. Maar de advocaat van Verhagen, Joost de Rooij, laat weten dat zij zich allesbehalve neerleggen bij dit besluit. En De Rooij is laaiend op de gemeente: “De raad is niet zuiver voorgelicht.”
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

LEES OOK: Blijdschap in Nijnsel nu megastal niet doorgaat: ‘We zetten de polonaise in’

In juli van dit jaar werd nog besloten dat de bouw van de megastal, die 18.000 varkens zou moeten huisvesten, wel door kon gaan. De stal zou op dat moment voldoen aan alle eisen en wetten.

'Stalderingsbewijs nodig'
Maar woensdag lieten B en W weten dat ze hiervan terugkomen. De voornaamste reden: de stal voldoet niet  aan nieuwe regels van de provincie. Die komen erop neer dat boeren pas nieuwbouw mogen realiseren wanneer ze op een andere plek stallen slopen. Bovendien mogen ze tien procent minder dieren houden dan voorheen. Hiervoor moeten ze ook een zogeheten salderingsbewijs hebben. De familie Verhagen heeft dat niet. 

'Klopt niks van'
Maar er klopt niks van het argument van het college, zegt De Rooij: “De gemeente heeft op zeven november voor het eerst een brief gestuurd waarin staat dat Verhagen binnen tien dagen moest stalderen. Dat betekent dat hij binnen tien dagen tienduizend vierkante meter stal gesloopt had moeten hebben. Dat kan natuurlijk niet. De regels van de provincie zeggen bovendien helemaal niet dat je direct moet slopen. Het kan ook terwijl je al bezig bent met nieuwbouw.”

“Als klap op de vuurpijl zegt ze dat de gemeente niet aansprakelijk is voor de opgelopen schade. Dat is ze natuurlijk wel.”

LEES OOK: Groen licht voor 18.000 varkens Nijnsel, tegenstanders blijven strijden voor 'recht op gezondheid'

Schadeclaim
Als het besluit blijft staan, komt er een hoger beroep en een schadeclaim, zegt De Rooij. "Dat gaat om bedragen die jij en ik niet in een jaar verdienen.“ Voorlopig richt hij zijn hoop nog op de raadsvergadering in december. Dan moet de gemeenteraad zijn oordeel vellen over het besluit van het college. De Rooij: "We gaan ook zeker nog gebruik maken van ons spreekrecht. De gemeente heeft de raad niet zuiver voorgelicht over de gang van zaken."

Nog geen bewijs afgegeven
De provincie wil de besluitvorming in de raad afwachten voordat ze eventueel wil reageren op de beslissing van B en W van Meierijstad. Wel laat de woordvoerder van provinciebestuurder Anne-Marie Spierings weten dat ‘het stalderingsbeleid ook op lopende aanvragen geldt.’

Verder meldt hij dat er twee aanvragen zijn ingediend voor een stalderingsbewijs, maar dat er nog niet één is afgegeven.

'Grote gevolgen in Hilvarenbeek'
De gemeente Oirschot onthoudt zich eveneens van commentaar. Hier, maar ook in gemeenten als Hilvarenbeek en Boxtel worstelen ze met problemen als in Meierijstad. Een woordvoerster van de gemeente Hilvarenbeek zegt desgevraagd dat ‘de provinciale besluitvorming voor de veehouderij in Brabant en dus Hilvarenbeek grote gevolgen heeft’.

Ook meldt ze dat ‘in situaties waarin dit van toepassing is, agrariërs in Hilvarenbeek dus ook aan regels moeten voldoen.’ Ze doelt onder meer op de stalderingsregels, die sinds juli van kracht zijn. De gemeente Boxtel heeft nog niet gereageerd.

De provincie wil die besluitvorming afwachten voordat ze eventueel wil reageren op de beslissing van B en W van Meierijstad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.