Satudarah-leiders komen vrij, Xanterra M. uit Tilburg blijft vastzitten

23 november 2017 om 16:43
nl
Satudarah-leider Angelo M. uit Tilburg komt vrijdag vrij. Dit heeft de rechtbank in Zwolle donderdag besloten. Zijn broer Xanterra blijft nog wel vastzitten.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De bestuursleden van de motorclub werden eind september opgepakt, samen met Paul M. (48) uit Maastricht. Ze worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, die zich bezighoudt met afpersing, geweld, wapenbezit en drugshandel.

LEES OOK: Tilburgse kopstukken van motorclub Satudarah opgepakt: shotgun, horloges en drugs gevonden

Paspoort inleveren
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat aan de vrijlating van de twee mannen wel voorwaarden verbonden zijn. Ze mogen geen contact opnemen met elkaar, de nog niet opgepakte Michel B. en Xanterra M. Ook mogen de bestuursleden geen activiteiten verrichten voor Satudarah en moeten ze hun paspoort inleveren.

Het OM wilde eigenlijk dat de twee langer vast zouden blijven zitten, maar de rechtbank zag hier niet genoeg reden toe. Wel had de rechtbank begrip voor de ernstige bezwaren van justitie tegen de vrijlating. Het OM kijkt of ze in beroep gaat tegen het besluit van de rechtbank.

Shotgun in garagebox
De 43-jarige Xanterra M. uit Tilburg blijft nog 45 dagen vastzitten. Hij wordt volgens de OM-woordvoerder niet vrijgelaten, omdat er een shotgun gevonden werd in een garagebox waar hij aan gelinkt kan worden.

Advocaat Erik Thomas zegt dat de twee die vrij komen, verheugd zijn. "Het is een moedige beslissing van de rechtbank. En je kunt het zien als een slag die gewonnen is." De heren kunnen volgens de raadsman goed leven met de voorwaarden die zijn gesteld.

Volgens een woordvoerder van de rechtbank in Zwolle wordt de behandeling van de strafzaak voorlopig nog niet verwacht omdat het om een ingewikkelde zaak gaat. Thomas verwacht de eerste openbare zitting in deze zaak in januari. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.