Philips-primeurs: levensechte foto van een foetus en minder lang stilliggen voor MRI-scan

25 november 2017 om 09:56
nl
Philips presenteert dit weekeinde op een congres voor radiologen in Chicago nieuwe MRI-scanners en echo-apparaten. Daarnaast laat het bedrijf technologie zien die artsen helpt om uit een zee van cijfers en gegevens snel de juiste diagnose te stellen.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De nieuwe apparaten voorzien artsen van nauwkeurigere beelden en bieden patiënten ook meer comfort. Zo wordt een nieuwe MRI-scanner geïntroduceerd die sneller en preciezer werkt. Daardoor hoeft een patiënt minder lang stil te liggen in een omgeving met veel lawaai.

'Bijna levensechte beelden'
Ook komt het bedrijf met een echo-apparaat dat volgens topman Frans van Houten ‘bijna levensechte beelden’ maakt van foetussen. “Die technologie levert niet alleen een mooier plaatje op, maar helpt de radioloog ook te interpreteren wat er te zien is.”

Dat laatste wordt volgens de topman steeds belangrijker. Ziekenhuizen ‘verdrinken’ volgens hem in data. “Kunstmatige intelligentie kan helpen uit al die data toch de juiste conclusie te trekken en bijvoorbeeld patronen te ontdekken. Zo kan je de juiste behandeling bepalen voor elk type mens. "Daarbij speelt beeldvorming een rol, maar bijvoorbeeld ook genetische factoren, de familiegeschiedenis van de patiënt en laboratoriumtests. Door al die factoren met behulp van kunstmatige intelligentie bijeen te brengen kan de zorg beter en efficiënter worden en meer op maat.

Totaalpakketten
In tegenstelling tot rivalen als Siemens en General Electric heeft Philips ook instrumenten in huis, zoals slimme katheters voor vooral de behandeling van hart- en vaatziekten. Daarvoor nam het twee Amerikaanse bedrijven over, Volcano in 2015 en Spectranetics eerder dit jaar.

Dat Philips totaalpakketten kan leveren met ook instrumenten en software, geeft het bedrijf volgens Van Houten een voorsprong op de concurrentie. Hij zei dat het bedrijf blijft kijken naar acquisities waarmee het zijn productaanbod completer kan maken, vooral op het gebied van software.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.