Webcamafperser Aydin C. haalt in zijn boek uit naar justitie en ouders Amanda Todd

29 november 2017 om 18:15
nl
Webcamafperser Aydin C. uit Tilburg haalt in het boek dat hij in de gevangenis heeft geschreven, uit naar justitie en de ouders van de Canadese tiener Amanda Todd. In de publicatie die online te koop is, schrijft hij verder over ‘politiegesjoemel’ en ‘vooringenomen rechters’. Hij geeft aan dat justitie lijdt aan tunnelvisie en gevoed wordt door scoringsdrift.
Geschreven door

Daarnaast geeft hij aan dat de ouders van Todd nalatig zijn geweest en dus verantwoordelijk zijn voor haar dood. Opmerkelijk is dat zijn advocaat niets af wist van het boek, zo liet hij Omroep Brabant weten.

C. zit een straf uit van tien jaar en acht maanden voor het bezitten van kinderporno en het afpersen en aanranden van 34 jonge meisjes. Maar hij is vooral bekend vanwege de dood van de Canadese Amanda Todd. Het 15-jarige meisje maakte in 2012 een einde aan haar leven, nadat ze jaren door C. zou online zijn achtervolgd en bedreigd. Deze zaak is niet meegenomen in de eerdere strafzaak, omdat Canada hem wil vervolgen.

Smokkelen
Het boek van Aydin C. heet ‘Ik Spreek’ en dat is opvallend, omdat C. zich tijdens zijn proces beriep op zijn zwijgrecht. Om zijn boek de gevangenis uit te smokkelen, zou de Tilburger een medegedetineerde voor zijn karretje hebben gespannen. Deze man kreeg op de dag van de vrijlating enveloppen mee met in totaal meer dan zeshonderd pagina’s.

Lees ook: Maximale straf Aydin C., ruim tien jaar cel voor chantage met webcamseks

Het boek is een aanklacht tegen justitie en politie, het gaat over zijn leven in de gevangenis maar ook over de zaak Amanda Todd. De Tilburger beweert onschuldig te zijn. Die zaak wordt dus behandeld in Canada. 

'Grove nalatigheid van ouders'
Hij zegt in het boek ook dat ze overleden is vanwege grove onbekwaamheid door de Canadese politie, door haar school en door onder meer Facebook. Hij haalt uit naar de groep tieners op Amanda haar school die haar zouden hebben gepest. En hij haalt uit naar haar ouders. "Amanda Todd is dood vanwege grove nalatigheid door haar ouders. Koude, harde feiten."

'Beloning van 10.000 dollar'
Geen van hen neemt zijn verantwoordelijkheid, zo zegt hij. Over die zaak roept hij iedereen in het boek dan ook op zich te melden bij zijn advocaten die meer informatie hebben. "Ieder persoon wiens verklaringen aan mijn advocaten cruciaal zullen blijken in het proces om feiten te onderbouwen, zal worden beloond met tienduizend Canadese dollars, wat het vonnis ook zal zijn. C. is er van overtuigd dat er vrienden, klasgenoten, chatters of familieleden zijn die meer informatie hebben.

Hoger beroep
Tegen de uitspraak in maart van de rechter in Nederland, is C. in hoger beroep gegaan. Vrijdag is er een tussentijdse zitting waarop de onderzoekswensen van OM en advocaat worden besproken. C. zit vast in de cel in Leeuwarden. De rechtszaak is in de rechtbank bij Schiphol.

Reactie advocaat
Zijn advocaat Robert Malewicz heeft het boek nog niet gelezen. Duidelijk is wel dat de advocaat niks wist over de publicatie. Maar, Malewicz vindt dat geen probleem. "Het staat de relatie met de cliënt niet in de weg. Natuurlijk is het prettig als ik vooraf wat advies kan geven, maar zijn keuze hoeft de relatie niet te schaden."

C. zou in het verhaal beschrijven hoe hij het proces bij de rechtbank ervaren heeft, 'in eerste aanleg' zoals dat heet. Op de vraag in hoeverre dit het hoger beroep raakt heeft Malewicz de indruk dat de impact gering is. "Dit raakt het proces in zoverre dat het om eerste aanleg gaat. Rechters willen altijd liever dat dat in de rechtszaal gebeurt en dat je daar je zegje doet", zegt de advocaat in een reactie.

Nieuw boek
Donderdag zal Malewicz contact hebben met Aydin over het verschenen boek. Intussen laat Aydin zelf weten dat dit niet zijn eerste en laatste boek zal zijn. Er komt een nieuwe 'zodra ik een vrij man ben', schrijft hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.