Video

Mila (11) heeft klompvoetjes, maar een nieuwe 3D-analyse kan haar situatie verbeteren

3 december 2017 om 11:00 • Aangepast 20 november 2020 om 20:09
nl
Mila uit Rosmalen is 11 jaar oud en heeft twee klompvoetjes. Ieder jaar worden er in Nederland zo’n tweehonderd kinderen geboren met deze voetafwijking. In flink wat gevallen komt de klompvoet na behandeling weer terug. Om dit te voorkomen hebben de Paramedische Hogeschool Eindhoven en het Máxima Medisch Centrum een lab ingericht speciaal voor de 3D-analyse van klompvoeten.
Profielfoto van Frances VermeerenProfielfoto van Saskia van Heijster
Geschreven door
Frances Vermeeren & Saskia van Heijster

Een klompvoet is een aangeboren afwijking waardoor voeten naar beneden wijzen in plaats van naar voren. Sinds 2011 worden klompvoeten in Nederland behandeld volgens de Ponseti-methode.

Bij die behandeling worden vlak na de geboorte de voetjes in de goede stand vastgezet in gips. Later wordt de achillespees doorgesneden en het patiëntje moet daarna nog jarenlang in een brace. 

Kinderorthopedisch chirurg Arnold Besselaar werkt alleen nog maar met de Ponseti-methode. Een intensieve behandeling, maar minder ingrijpend dan een operatie. En de kans op terugval is bij een operatie groter:


Pijn
Ten tijde van de geboorte van Mila was de Ponseti-methode nog niet de standaard, zij werd wel geopereerd.

"Je kunt bij Mila duidelijk zien dat haar behandeling niet het gewenste resultaat heeft gehad. Ze is van onder tot boven opengesneden aan alle twee de enkels", vertelt haar vader Chiel. "Lopen is voor haar best wel een gedoe. Een dagje Efteling is leuk maar daar heeft ze dan drie dagen last van. Ze heeft dan echt pijn."

De ouders van Mila gingen naar een ander ziekenhuis. Ze kwamen bij chirurg Besselaar van het Máxima Medisch Centrum terecht. Besselaar wees hen op zijn klompvoetenproject bij de Paramedische Hogeschool Eindhoven. Mila deed mee.

Camera’s
Met sensoren op haar benen liep ze een stuk over een drukplaat op de grond. Dit werd gefilmd door meerdere camera’s. De onderzoekers, onder leiding van bewegingswetenschappers Marieke van der Steen en Benedicte Vanwanseele, konden zo heel gedetailleerd zien hoe Mila’s voeten bewegen.

Het doel: door bewegingsanalyse voorspellen of er na behandeling van een klompvoet kans is op een terugval.

Looplab
Zo’n zestig kinderen lopen de komende tijd in het zogenoemde looplab: kinderen met klompvoeten zonder terugval, kinderen met terugval en als controlegroep kinderen zonder klompvoeten.

Zo werkt dat looplab bij de Paramedische Hogeschool Eindhoven:


De hoop is dat de bewegingsanalyse uiteindelijk onderdeel wordt van de behandeling van klompvoeten. "Want bij een terugval moet je er echt snel bij zijn", zegt Besselaar.

Dat geldt ook voor Mila: nu gaat het goed met haar maar eventuele verdere terugval moet op tijd worden ontdekt zodat het goed kan worden behandeld. "De voet wordt stug en dan is het moeilijker om hem terug te zetten", vertelt Besselaar. "Als je het slecht of niet behandelt zijn die kinderen voor het leven gehandicapt." 

Het project duurt nog tot begin 2019.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.