Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis op hoogste punt, eerste patiënten pas eind 2019 verwacht

30 november 2017 om 18:04
nl
De nieuwbouw van het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft zijn hoogste punt bereikt. Vorig jaar werd de eerste paal in de grond geslagen en daarna is het snel gegaan. Bouwvakkers zijn nu met de laatste fase van de buitenkant van het gebouw bezig.
Profielfoto van Struijs, Hannelore
Geschreven door
Struijs, Hannelore

"De laatste kozijnen worden gemonteerd", vertelt Mathilde Klaasse van het ziekenhuis, "en we zijn net begonnen met de gevelstenen. Die komen uit Portugal en worden tegen het gebouw bevestigd. Elk gebouw krijgt een eigen kleur door deze stenen."

De nieuwbouw bestaat namelijk uit vier nieuwe gebouwen die naast elkaar staan. Bij elkaar zijn ze 80.000 vierkante meter groot. Ze zijn vastgemaakt aan het bestaande ziekenhuis aan de Molengracht. Dit pand blijft gewoon bestaan en wordt opgeknapt als de nieuwbouw klaar is.

 


[tweet:https://twitter.com/Journaloor/status/936261412904755200] "We hebben nu drie locaties", vertelt Klaase. "Die zijn eigenlijk allemaal toe aan renovatie. We hebben uiteindelijk besloten om het gebouw op de Molengracht te renoveren en daar nog een stuk bij te bouwen. De vestiging aan de Langendijk wordt uiteindelijk afgestoten en het gebouw aan de Pasteurlaan in Oosterhout wordt waarschijnlijk teruggebracht naar de wat kleinere zorg."

 

Movember
Het hoogste punt van de nieuwbouw is de buitenkant van de lift en hoort bij het gebouw waar de oncologie terecht zal komen. Het is dertig meter hoog en voor deze gelegenheid hadden zo'n twintig bouwvakkers hun snor laten staan deze maand. Meer mannen lieten deze maand hun snor staan vanwege Movember, een landelijke actie waarmee aandacht wordt gevraagd voor prostaatkanker.

 


[youtube:https://www.youtube.com/watch?v=rJPtBnu1ejs]

 

Komende tijd
De bouw is nu ongeveer op de helft. Komend anderhalf jaar wordt er vooral gefocust op de binnenkant. In mei 2019 moet het allemaal klaar zijn, maar de eerste patiënten zullen waarschijnlijk pas eind dat jaar in het nieuwe ziekenhuis liggen. Het laatste half jaar zal gebruikt worden om het gebouw in te richten en het personeel wegwijs te maken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.