Terrorismeverdachten uit Syrië opgepakt, ook verdacht van mensensmokkel.

1 december 2017 om 18:35
nl
Een 26-jarige vluchteling uit Syrië is dinsdag opgepakt in Bergen op Zoom. In Arnhem werd een 23-jarige Syriër aangehouden die tot de zomer in Oosterhout woonde. Beiden worden verdacht van terrorisme en mensensmokkel.
Profielfoto van Marrie Meeuwsen
Geschreven door
Marrie Meeuwsen

Beide mannen zouden van 2012 tot 2015 gevochten hebben bij Jabhat al-Nusra, een terroristische organisatie die banden heeft met Al Qaida.

Gewapend op foto's
De politie doet onderzoek naar de telefoons van beide mannen. Rechercheurs onderzoeken ook chatberichten en foto's. Daarop zijn de verdachten gewapend te zien in het strijdgebied. Justitie denkt dat de twee betrokken zijn bij terroristische misdrijven in Syrië.

Het politieonderzoek kwam aan het rollen toen in het huis van de toenmalige Oosterhouter een hennepkwekerij werd gevonden, die de twee samen zouden hebben gerund. Toen hij al in Arnhem woonde, werd nog eens vier kilo hennep bij hem gevonden.

Valsheid in geschrifte
De mannen zouden ook een Syriër naar Nederland hebben gesmokkeld, die op naam van de Arnhemmer een vliegticket kocht waarmee hij van Griekenland naar Nederland vloog. Deze verdachte werd dinsdag in Wageningen aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte.

De mannen uit Bergen op Zoom en Arnhem blijven zeker nog twee weken vastzitten, net als een Syrische verdachte die dinsdag in Diemen in Noord-Holland werd opgepakt.

Op de hoogte
Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom is blij dat de Syriër is opgepakt. "Ik wist al sinds september dat hij in Bergen op Zoom woonde. Hij was al die tijd goed in beeld bij de recherche."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.