Kamerleden komen kijken hoe de onderwereld steeds meer doordringt in de bovenwereld - Omroep Brabant

Kamerleden komen kijken hoe de onderwereld steeds meer doordringt in de bovenwereld

1 december 2017 om 17:03
nl
De Vaste Kamercommissie Veiligheid en Justitie kwam vrijdag langs om te zien hoe onderwereld in Brabant steeds meer doordringt in de bovenwereld. Ze werden rondgeleid door de Eindhovense burgemeester John Jorritsma, die ook voorzitter van de Taskforce Brabant-Zeeland is. “Ze waren erg onder de indruk toen ze vertrokken.”
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Het is het derde hoge bezoek uit Den Haag in iets meer dan twee maanden waarbij de focus ligt op de aanpak van de georganiseerde misdaad. Eerder kwamen de ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Ollongren van Binnenlandse Zaken al op bezoek om te spreken over de Brabantse onderwereld.

Indruk
Vooral de hardnekkigheid van de criminaliteit heeft indruk gemaakt, zegt CDA'er en voorzitter van de Kamercommissie Madeleine van Toorenburg tegen Omroep Brabant. De Kamerleden maakten een rondrit door de provincie en spraken met betrokkenen over de Brabantse aanpak van ondermijning, Van Toorenburg: “Ik ben onder de indruk van de omvang van het monster, van motorbendes tot de enorme productie van xtc.”

Volgens Van Toorenburg is de aanpak van ondermijning een van de weinige onderwerpen waar de verschillende partijen op dezelfde lijn zitten. Toch leidt dat nog niet direct tot een grote zak met geld.


[tweet:https://twitter.com/MvanToorenburg/status/936516012240965632]

Schijntje
Honderd miljoen, dat is de toezegging die in het regeerakkoord staat. Een schijntje in vergelijking met de 150 miljoen die burgemeester Jorritsma alleen al voor Brabant nodig denkt te hebben. Maar dat bedrag zal voorlopig niet omhoog gaan als het aan de Kamerleden ligt. Van Toorenburg: “Het is niet alleen maar geld, maar ook ruimte om het aan te kunnen pakken. Daar zetten we nu op in.”

Toch is Jorritsma niet nukkig over het Haagse bezoek “Een bedrag van honderd miljoen voor heel Nederland is een druppel op een gloeiende plaat. Daar hebben we niks aan. Maar het is het begin van erkenning.” Erkenning die de Brabantse burgemeesters lang hebben gemist.


[tweet:https://twitter.com/JJorritsma040/status/936531927875702785]

“Ik wacht nu af met wat voor plan van aanpak het kabinet nu gaat komen. Als die plannen er zijn, zit ik vooraan”, zegt Jorritsma.

[tweet:https://twitter.com/JJorritsma040/status/936510463201955840]

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.