Video

Gratis fotoshoot voor minderbedeelden in Eindhoven, 'Deze mensen verdienen het'

2 december 2017 om 17:49 • Aangepast 20 november 2020 om 20:06
nl
Het was een verwendag en een feestdag tegelijk en de deelnemers hielden er ook nog een mooie portretfoto aan over. In Eindhoven kregen mensen die van een uitkering moeten leven zaterdag een gratis fotoshoot. Bijna honderd mensen maakten daar gebruik van. En allemaal hadden ze hun eigen reden om mee te doen.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Voor Diana uit Eindhoven was dat een hele duidelijke. "Ik werkte bij V&D en die baan ben ik kwijtgeraakt. Ik wil graag weer aan het werk dus ik gebruik de foto voor mijn sollicitaties." Geld om zelf zo'n professionele fotoshoot te betalen heeft ze niet meer nu ook haar man is overleden. "Een weduwenuitkering bestaat niet meer dus ik moet de eindjes aan elkaar zien te knopen."  

Wachten op privacy instellingen...


Het idee voor deze fotoshoot komt uit Amerika en is inmiddels uitgewaaierd over de hele wereld. Fotograaf Saskia Vossen werd enkele jaren geleden gevraagd om mee te werken en sindsdien heeft het initiatief genaamd 'Help-Portrait' haar te pakken. Ze probeert nu voor het tweede jaar om er in Eindhoven zoveel mogelijk mensen warm voor te krijgen.

'Dankbaar project'
"Bijna alle kappers, visagisten en fotografen die meedoen komen uit mijn eigen vriendenkring. Wat iedereen veel voldoening geeft is dat mensen met een glimlach naar buiten gaan." Fotograaf Frank Baats bevestigt dat. "Er zijn mensen bij voor wie het lachen niet meer een dagelijkse taak is. Die lopen constant overal tegenaan te vechten en komen om wat voor reden dan ook niet uit de ellende waar ze in zitten."

Visagiste Madhvi Sahti vindt het heel vanzelfsprekend om mee te doen. "Deze mensen verdienen het om in de watten gelegd te worden." Ze horen veel aangrijpende verhalen van de deelnemers. "Ik moet af en toe slikken om wat ze vertellen."

Mooiste kleren
Henk gaat samen met zijn drie kinderen en de hond op de foto. "Ik zit zonder inkomen en moet via het UWV bij de rechter aantonen dat ik chronische vermoeidheidsklachten heb." Hij deed een jaar geleden ook mee aan de fotoshoot. "We hebben nu allemaal onze mooiste kleren aangetrokken om hier op de foto te gaan."

Als het aan Saskia Vossen ligt komt er volgend jaar weer zo'n fotoshoot in Eindhoven, met als het effe kan nog meer deelnemers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.