Brabantse apotheker doet bijzondere uitvinding, maar verzekeraars weigeren te vergoeden

3 december 2017 om 09:26 • Aangepast 20 november 2020 om 20:06
nl
Een Brabantse apotheker heeft een manier gevonden om verantwoord af te bouwen bij het gebruik van antidepressiva. Door ernstige afkickverschijnselen is stoppen met de stemmingsverbeteraar heel moeilijk. Nu is er een Brabantse oplossing. Maar verzekeringsmaatschappijen weigeren het nieuwe medicijn te vergoeden, zo ontdekte het radioprogramma Argos.
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

Apotheker Paul Harder uit Bavel maakt in de kelder van zijn winkel de zogeheten taperingstrips. Hiermee kan de medicatie in hele kleine stappen afgebouwd worden. Het medicijn is dé oplossing voor mensen die willen stoppen met antidepressiva. Dat blijkt uit onderzoek van Argos.

Slechts 6 procent stopt
Ongeveer één miljoen mensen in Nederland gebruiken antidepressiva. Maar stoppen met dat medicijn lukt nauwelijks. In het radioprogramma haalt Argos een onderzoek aan van de Radboud Universiteit waaruit blijkt dat slechts 6 procent van de gebruikers succesvol stopt.

Met de nieuwe taperingstrips van de Brabantse apotheker Harder moet daar verandering in komen. Maar verzekeringsmaatschappijen weigeren het nieuwe wondermiddel te vergoeden. Volgens hen is er onvoldoende bewezen dat het middel werkt. Bovendien zeggen de verzekeraars dat de kosten te hoog zijn. Diverse medisch specialisten zeggen tegen Argos dat die argumenten onzin zijn.

Het onderzoek van Argos is terug te luisteren op de website van Radio 1 en van de VPRO.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.