Vissersdrama dompelt Heeze in rouw: 'Het waren gezellige gasten'

5 december 2017 om 07:19
Het sportpark van RKSV Heeze, een van de getroffen clubs (foto: Rob Engelaar).
Het sportpark van RKSV Heeze, een van de getroffen clubs (foto: Rob Engelaar).
Heeze is in diepe rouw. In één klap zijn zeker twee en hoogstwaarschijnlijk drie mannen uit het dorp weggevallen door het dodelijk ongeluk, zaterdag, met een vissersbootje. De twee overleden mannen zijn Erik van Asten (51) en zijn vader Adriaan van Asten (79). De nog vermiste man is de 67-jarige Tiny van Kessel. De zoektocht naar hem is maandag aan het eind van de middag gestaakt en gaat dinsdagochtend verder.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Volgens burgemeester Paul Verhoeven van de gemeente Heeze-Leende is ‘het dorp verdoofd en geschokt’. “Het waren ervaren sportvissers die alle drie hun vaarbewijs hadden. Ze hadden de nodige apparatuur aan boord en stonden niet bekend als mensen die onnodige risico’s zouden nemen. Je begrijpt niet dat dit hun zou overkomen.”

'Sportieve lui'
“Het waren drie gezellige gasten, die bij zeker vijf tot zes verenigingen in de gemeente hun sporen hebben verdiend.” Peter Vertogen weet over wie hij het heeft. Hij is vice-voorzitter van voetbalclub RKSV Heeze én voorzitter van hengelsportvereniging De Samenwerking. De drie slachtoffers van het vissersdrama waren actief bij één van de twee clubs of beide verenigingen in hun woonplaats.

Erik was actief bij De Lambrekvrienden, de vereniging die altijd meedoet met de Brabantsedag. "Geheel onverwacht en veel te jong. We gaan je missen. Alle nabestaanden heel veel sterkte met dit grote verlies", valt te lezen op haar Facebookpagina.

Vertogen heeft alle mannen goed gekend. “Ik ben nooit met ze op pad geweest, maar je weet hoe dat gaat in clubverband. Je ziet en spreekt elkaar geregeld aan de waterkant. Het waren gewoon sportieve lui, natuurliefhebbers, die veel plezier beleefden aan hun hobby”, aldus Vertogen.

Hij tast in het duister hoe het zaterdag zo fout kon gaan. De drie mannen waren volgens hem ervaren en hadden bovendien alle benodigde navigatie- en andere apparatuur aan boord om verantwoord het water op te kunnen gaan. Vertogen: “Er wordt zoveel gespeculeerd. Het blijft gissen. Toch moet er om de een of andere reden iets goed mis zijn gegaan."

'Geen radiocontact'
"Ze waren echt professsioneel bezig en niet voor niets lid van de Deltavissers (de bootvisvereniging voor Zuidwest-Nederland, red.). Misschien hebben ze wel motorpech gehad, ik weet het niet. Dat er blijkbaar geen radiocontact is geweest met de Kustwacht, dat bevreemdt me nog het meest.”

Veel meer woorden wil Vertogen niet vuil maken aan de ellendige situatie die voor de familie van de drie slachtoffers is ontstaan. “Je weet niet wat de oorzaak is van het ongeluk. Bovendien, ook uit respect voor de nabestaanden: zolang er nog een sprankje hoop is dat de derde opvarende gevonden wordt, moet je blijven hopen. Al is het maar voor een duizendste procent”, vertelt Vertogen.

Bekend met Zeeuwse wateren
Hij heeft zelf ook gedurende 25 jaar geregeld een hengel uitgeworpen in de Zeeuwse wateren waar de rampspoed zich heeft voltrokken. Volgens hem is het in principe een veilig gebied om te vissen.

Hij komt maandagavond met het bestuur van RKSV Heeze bij elkaar om te praten over het fatale ongeluk.

Wachten op privacy instellingen...