Oud-ambtenaar Helmond verduisterde tonnen, advocaat roept meer getuigen op

4 december 2017 om 16:58 • Aangepast 20 november 2020 om 20:04
nl
Advocaat Stevens wil in de strafzaak tegen de oud-ambtenaar die verdacht wordt van oplichting van de gemeente Helmond meer getuigen oproepen. Ze wil drie ambtenaren horen die destijds op dezelfde afdeling werkten waarvan de man uit Echt toen hoofd was. Hij zou de gemeente Helmond voor tonnen hebben opgelicht. De raadsvrouw deed haar verzoek maandag in een eerste regiezitting in Den Bosch.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Volgens haar kunnen de ambtenaren helderheid brengen in bestaande procedures op de afdeling interne Dienst. "Wie plaatst de bestellingen, hoe gaat de facturering, met hoeveel mensen wordt er gecontroleerd?"  Pas als je weet hoe het hoort te gaan, kun je aangeven waar iemand de fout in is gegaan, is haar redenering.

Als de rechtbank akkoord gaat met haar verzoek brengt dat het aantal getuigen dat op verzoek van de verdediging wordt opgeroepen op elf. Bovendien vroeg ze ook om de toenmalige financieel controller te horen, de huidige wethouder Van Bree. De rechtbank laat op 18 december weten of ze akkoord gaat met het verzoek van de verdediging.

LEES OOK: ‘Oud-ambtenaar Pieter H. verduisterde 400.000 euro bij gemeente Helmond

De verdachte uit Echt was maandag niet aanwezig bij de zitting in Den Bosch. Zijn partner en medeverdachte was er wel. Een verzoek om tijdens de zitting een verklaring voor te lezen werd door de rechtbank afgewezen. Dat kan wel als de zaak inhoudelijk voorkomt.

Wachten op privacy instellingen...

Advocaat Stevens uitte forse bezwaren tegen het onderzoek, dat in opdracht van de gemeente Helmond door een particulier bureau is uitgevoerd. "De gemeente had te maken met een frauderende ambtenaar, deed daarvan aangifte en had het onderzoek toen aan het openbaar ministerie moeten overlaten. Nu is dat gebeurd door een particulier bureau, maar dat geeft geen garantie dat het onderzoek op de juiste manier is gedaan."

Datzelfde onderzoek vormt nu de basis voor het strafdossier en voor de verdediging is dat onverteerbaar. Als het aan advocaat Stevens ligt wordt het hele onderzoek overgedaan. "Maar dat is natuurlijk heel lastig, want als mensen al gehoord zijn gaan ze een tweede keer natuurlijk niet meer iets anders verklaren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.