Mark maakt muziek met een oude Gameboy en vliegt zo de hele wereld over

6 december 2017 om 17:17
Mark aka Monodeer in actie. Foto: Monodeerofficial
Mark aka Monodeer in actie. Foto: Monodeerofficial
Bij de meeste mensen ligt de oude Gameboy inmiddels te verstoffen in een doos op zolder, of hij is jaren geleden aan de afvalverwerking gedoneerd. Niet bij Mark van den Heuvel uit Den Bosch. Die maakt er muziek mee. Hij is een van de grote namen in de 'chiptune'. Onder de artiestennaam Monodeer reist hij de hele wereld over.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Chiptune is misschien het beste te omschrijven als een combinatie van techno en de muziek uit Super Mario, legt Mark uit. "Wij zeggen wel eens dat het klinkt alsof Super Mario naar een rave gaat."

Hoe kom je erbij om muziek te maken met een Gameboy? Voor Mark – grafisch ontwerper van beroep - begon het in 2009, toen hij een Japanse dj op het popfestival Lowlands zag. "Hij kreeg de zaal plat met muziek die klonk alsof het uit een Gameboy kwam. Ik dacht toen, dit moet ook kunnen met een echte Gameboy."

New York en Tokio
Mark begon zelf te experimenten en kwam er zo achter dat er een hele wereld is die zich hier mee bezighoudt. Nu, acht jaar later, is hij zelf een van de grote namen in deze 'scene'. Hij reist een paar keer per jaar naar plekken als New York en Tokio om op te treden. "Ik kan er niet van leven, maar ik kan er wel de wereld mee zien."

Hoe werkt het? "Dat is een beetje ingewikkeld verhaal." De simpele uitleg is dat hij met behulp van een chip de Gameboy 'hackt' en daardoor muziek kan maken. "Het lijkt een beetje op hoe een moderne dj het doet op de laptop, maar dan met oudere beperkte middelen."

[youtube:https://youtu.be/RHlU1Va6HGg]

Feesten
Hoewel hij in Brabant werkt en woont, kan Mark nog niet heel vaak beneden de rivieren zijn muziek draaien. "Het belangrijkste feest in Nederland is in Utrecht, dat is altijd uitverkocht. In Brabant is wel eens een feest in een skatehal of op een andere alternatieve plek." Op die feesten wordt niet alleen de robot gedanst, verzekert hij. "Iedereen danst eigenlijk hetzelfde als op een house- of dancefeest."

Wachten op privacy instellingen...