Vieze lucht wordt schoon in parkeergarages in Eindhoven en dat is een wereldprimeur

7 december 2017 om 17:57
nl
Parkeergarages in Eindhoven moeten de ‘longen van de stad’ gaan worden. In de ventilatiesystemen wordt vieze stadslucht gereinigd en schone lucht weer terug de straat op geblazen. De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en milieu-innovatiebedrijf ENS Urban hebben hier samen een manier voor bedacht. En dat is een wereldprimeur.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Onderzoekers van de faculteit Bouwkunde van de TU/e berekenden vorig jaar dat de luchtkwaliteit een stuk beter wordt als fijnstof en roet uit de lucht worden gehaald in ondergrondse parkeergarages. ENS Urban ontwikkelde luchtzuiveringsinstallaties waardoor er schone lucht ontstaat.

LEES OOK: Parkeergarages Eindhoven als nieuwe longen van de stad: tot helft minder fijnstof

In de binnenstad van Eindhoven vindt vanaf 20 december een proef van drie maanden plaats. Er worden dertig luchtzuiveringsinstallaties geplaatst naast de uitgang van de garage op het Stadhuisplein. De TU/e en ENS Urban werken samen met de gemeente Eindhoven en Air Liquide aan het project.

'Nooit eerder gedaan'
“Nooit eerder is in een stad op deze manier geëxperimenteerd met het grootschalig reinigen van stadslucht. Het is wat dat betreft een wereldprimeur”, vertelt Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica op de TU/e.

Er is voor parkeergarages gekozen omdat de fijnstof daar blijft hangen. De wind kan er niet bij komen, dus op deze manier kan het goed gezuiverd worden. Ook is de concentratie van fijnstof er het hoogst.  

“Als de eerdere resultaten in de praktijk stand houden, biedt ‘Longen van de Stad’ een nieuwe en bewezen oplossing voor het grootschalig verwijderen van luchtverontreiniging”, zegt Roel Gijsbers van ENS Urban, dat het concept ooit bedacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.