NAC zal nooit verloren gaan: de grootaandeelhouders staan altijd klaar

11 december 2017 om 22:31
Het stadion voorafgaand aan een wedstrijd. (Foto Ronald Sträter)
Het stadion voorafgaand aan een wedstrijd. (Foto Ronald Sträter)
NAC heeft een soort vrijbrief gekregen van de grootaandeelhouders van de Bredase voetbalclub. Volgens eigenaar Wim van Aalst kan NAC financieel 'te allen tijde' op hen rekenen en daarmee waarborgt hij min of meer de financiële toekomst van de club.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

Van Aalst zei dit onlangs tijdens een bijeenkomst met de Clubraad van NAC. De woorden van de rijke NAC-fan moeten de supporters, de medewerkers en het bestuur als muziek in de oren klinken. Er was in Breda geen paniek, maar toch al wat lichte zorgen over de financiële toekomst.

NAC maakte onlangs bekend dat het vorig seizoen een verlies had geleden van een half miljoen euro. Daarnaast zou een eventuele degradatie dit seizoen weer voor serieuze problemen kunnen zorgen.

Van Aalst op bezoek bij Clubraad
Maar gelukkig heeft NAC drie grootaandeelhouders die de club een warm hart toedragen. De heren Wim van Aalst, Rob van Weelde en Paul Burema hebben de club in het verleden al van eens van een faillissement gered.  

En dat zal eventueel ook in de toekomst gebeuren, zo blijkt uit de notulen van de Clubraad van NAC. Grootaandeelhouder Van Aalst was daar laatst te gast op een vergadering.

Vangnet voor NAC
Van Aalst wil zich, volgens de notulen, niet met de dagelijkse beslommeringen bemoeien, maar zegt dat de club 'te allen tijde' op de grootaandeelhouders kan rekenen. 

NAC moet zelf de inkomsten verhogen en de kosten verder drukken om de financiële weg omhoog door te trekken. Maar een vangnet is er dus altijd, zo is nu duidelijk.

Meer inkomsten
NAC-directeur Justin Goetzee heeft aangegeven, zo valt in dezelfde notulen te lezen, dat hij pas in uiterste (nood) situatie een beroep zal doen op de aandeelhouders.

Daarnaast heeft hij een plan om de inkomsten te gaan vergroten. Zo wordt bijvoorbeeld een nieuwe, commerciële medewerker aangenomen die zich moet richten op het topsegment van de sponsormarkt. Hier loopt NAC achter.

Aankoop Rat Verlegh Stadion
NAC heeft de laatste jaren keihard gewerkt aan financieel herstel en daarin ook flinke stappen gemaakt. Eén van de problemen is echter nog steeds dat de kosten te hoog zijn. De huur van het stadion bijvoorbeeld, ruim negen ton per jaar, is een blok aan het been.

Maar ook hier schieten de grootaandeelhouders te hulp. Via de opgerichte stichting Rat Verlegh Stadion proberen Van Aalst, Burema en Van Weelde het NAC-stadion terug te kopen van de gemeente Breda. Als dat lukt, kan de huur voor NAC omlaag.

Duidelijkheid
Nog voor de kerst moet daar meer duidelijkheid over komen, laat de gemeente desgevraagd weten. Er zijn nog vijf gegadigden voor de koop van het stadion.

Wachten op privacy instellingen...