Gemeenteraadsleden hebben het steeds drukker en daarom is een betere opleiding nodig - Omroep Brabant

Gemeenteraadsleden hebben het steeds drukker en daarom is een betere opleiding nodig

10 december 2017 om 11:00
nl
Ze zitten soms met het handen in het haar. Weer meer taken, weer extra werk, weer meer zaken om over te beslissen. Raadsleden hebben het steeds drukker en daarom wil de regering ingrijpen. Een betere opleiding is nodig. “Je moet als gemeenteraadslid geen brokken maken”, zegt Theo Manders, kandidaat-gemeenteraadslid in Helmond.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Manders, docent geschiedenis bij Sint Janslyceum in Den Bosch, staat voor de VVD op plek vijf in Helmond, de partij die nu zes zetels heeft in de gemeenteraad. Voor hem is het dus spannend of hij na de gemeenteraadsverkiezingen in maart in de raad zal komen. Toch volgt hij nu al een training bij zijn partij om goed voor de dag te kunnen komen.

Het is volgens hem net als leren autorijden. “Met gezond boerenverstand kun je leren autorijden, maar je hebt wel een rijbewijs nodig. Ook als raadslid moet je weten hoe je moet spiegelen, naar links en rechts kijken.”

Verantwoordelijkheden
Dit soort trainingen zou eigenlijk ieder raadslid moeten doen, vindt Mark den Boer voorzitter van Raadslid.nu. Volgens hem zijn de verantwoordelijkheden voor raadsleden de laatste jaren flink gestegen, met name door de extra zorgtaken die gemeenten hebben gekregen. “Het zijn complexe taken.”

De gemeenteraad moet bijvoorbeeld beslissen over de jeugdzorg, waarbij kwetsbare inwoners zijn betrokken en miljoenen euro’s per gemeente mee gemoeid zijn. “Het is een uitdaging voor raadsleden om daarmee aan de slag te gaan”, zegt Den Boer.

Mis
En soms gaat dat mis. Ruim de helft van de gemeenteraadsleden heeft naar eigen zeggen onvoldoende grip op de jeugdzorg, bleek in september uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS. En vorig jaar concludeerde de rekenkamer in Breda dat de gemeenteraad te weinig controle heeft op bedrijven die namens de gemeente zorgtaken uitvoeren.

LEES OOK: ‘Raad Breda heeft weinig grip op organisaties die gemeentetaken uitvoeren’

Mening
Bestuurskundige Marcel Boogers denkt ook dat een opleiding kan helpen om de kwaliteit van raadsleden te verhogen. “Maar ze moeten vooral weten wanneer en waar ze iets van moeten vinden. Je moet ervoor waken dat ze mini-ambtenaren worden die zich met details bezighouden. Een raadslid moet vooral een richting geven.”

Kandidaat-raadslid Manders, die een cursus gemeentefinanciën volgt, is het daarmee eens. “Ik hoef niet alle financiële regels te kennen zoals een accountant. Als ik niet word gekozen tot raadslid, is dat jammer. Maar dan kan ik deze ervaringen in ieder geval nog gebruiken in mijn lessen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.